13/12/12

Έκθεση φωτογραφίας στο Κάιρο με θέμα τις σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου 13/12/2012

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αίγυπτο για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου διά μέσου των αιώνων», στο Μουσείο Μοντέρνας Αιγυπτιακής Τέχνης στο Κάιρο. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των διαχρονικών σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών που αρχίζουν από τον 18ο αιώνα π.Χ.

Η έκθεση αποτελείται από 25 συνολικά φωτογραφίες αρχαιολογικών ευρημάτων από ολόκληρο το νησί, τα οποία επιβεβαιώνουν την ιστορικότητα των σχέσεων της χώρας μας με τη χώρα του Νείλου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνουν κιονόκρανα, αγάλματα και φυλακτά που απεικονίζουν αιγυπτιακές θεότητες, επιγραφές, τάφους και αγγεία από την εποχή των Φαραώ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Αιγύπτου δρος Mohamed Arab, στην παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο κ. Σώτου Α. Λιασίδη, του επικεφαλής του Τομέα Καλών Τεχνών (Head of Fine Arts Sector) του Υπουργείου Πολιτισμού δρα Salah El-Meligy και της Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων (Head of Foreign Cultural Relations Sector) δρος Camelia Sobhy.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από τα ΜΜΕ και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Nile TV.