13/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή έναρξης των εργασιών του Φόρουμ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στη Λευκωσία 13/12/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στο σημερινό συνέδριο που διοργανώνει το ΙΜΗ σχετικά με το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την εφαρμογή της στην Κύπρο. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την εξαιρετική πρωτοβουλία των διοργανωτών να διενεργήσουν μια ευρύτερη, ολοκληρωμένη εκστρατεία για προώθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και το ευρύτερο κοινό. Αποκορύφωμα της εκστρατείας αυτής που έχει ως γενικότερο τίτλο «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» αποτελεί και το σημερινό Φόρουμ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως είναι γνωστό, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Η ΚAΠ δημιουργήθηκε προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ασφαλή τρόφιμα σε προσιτές τιμές και οι αγρότες να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Πενήντα χρόνια μετά, οι στόχοι αυτοί παραμένουν επίκαιροι. Με το πέρασμα του χρόνου η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνεχώς προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας περνώντας από διαφορετικές φάσεις: έφερε την Ευρώπη από την ανεπάρκεια στην επάρκεια και την αφθονία τροφίμων, ακολούθως αναπροσαρμόστηκε ώστε να αντεπεξέλθει σε νέες προκλήσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, και εν συνεχεία διεύρυνε τον ρόλο των αγροτών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών πέρα από την απλή παραγωγή τροφίμων.

Σήμερα η ΚΑΠ βρίσκεται και πάλι σε φάση μεταρρύθμισης. Είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της αναδιαμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ώστε να απαντήσει στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων γεωργών, των πολιτών και των φορολογουμένων.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να διασφαλίσει την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, να διασφαλίσει τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των πολιτών και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις στην ύπαιθρο. Θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει την παραγωγή δημόσιων αγαθών από τους αγρότες και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Κύπρος, υπό την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη να προωθήσει περαιτέρω τις συζητήσεις για τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Θέσαμε λοιπόν ως πρώτιστη και βασικότερη προτεραιότητα μας την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προόδου στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενεργώντας προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυπριακή Προεδρία ετοίμασε και έθεσε σε εφαρμογή ένα εντατικό χρονοδιάγραμμα συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Σε επίπεδο Υπουργών πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής τέσσερα Συμβούλια στα οποία έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που είχαμε εντοπίσει και θέσει προς συζήτηση. Πρέπει να τονίσω ότι επιτεύχθηκε σημαντικότατη πρόοδος και στους τέσσερις βασικούς Κανονισμούς της νέας ΚΑΠ. Ωστόσο η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είχε αρνητική επίδραση και στη δική μας προσπάθεια αφού η οριστικοποίηση της νέας ΚΑΠ δεν μπορεί να επέλθει πριν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της.

Σε λίγες μέρες, στο τελευταίο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας επί Κυπριακής Προεδρίας θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω στους συναδέλφους μου αναλυτική έκθεση προόδου με τα αποτελέσματα των ενεργειών μας και την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει σε κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ: τον Κανονισμό για τις Άμεσες Πληρωμές, τον Κανονισμό για την Ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς, τον Κανονισμό για την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Οριζόντιο Κανονισμό.

Ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της ΚΑΠ θα συνεχιστούν με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και εντός της επόμενης προεδρίας ώστε το νέο πλαίσιο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο στα κράτη μέλη για προετοιμασία και ομαλή είσοδο στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύκολα αντιληπτό ότι το σημερινό συνέδριο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το οποίο καταπιάνεται με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα είναι ταυτόχρονα και ιδιαίτερα επίκαιρο. Όπως φαίνεται από το πρόγραμμα του συνεδρίου αναμένεται να γίνουν σημαντικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις σχετικά με το μέλλον της αγροτικής οικονομίας και την αγροτική ανάπτυξη όχι μόνο μέσα από ένα γενικό πρίσμα αλλά και μπαίνοντας σε εις βάθος ανάλυση και εξέταση επιμέρους κλάδων της γεωργίας που επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές, όπως είναι ο αμπελοοινικός τομέας, τα βιολογικά προϊόντα, ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας και ο κλάδος της τυροκομίας. Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πολλά οφέλη.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές για την εξαίρετη πρωτοβουλία.