13/12/12

Εορτασμός στα Ηνωμένα Έθνη της Τριακοστής Επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 13/12/2012

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, στον εορτασμό της 30ης Επετείου της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών από τους πρώην Πρέσβεις Ανδρέα Ιακωβίδη, Δημήτρη Δρουσιώτη και Αθηνά Μαυρονικόλα, ως μέλη της αρχικής αντιπροσωπείας που εκπροσώπησε την Κύπρο κατά την υπογραφή της Σύμβασης πριν 30 χρόνια.

Τη Γενική Συνέλευση προσφώνησε ο Πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, ως επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, ο οποίος αφού σημείωσε τη σημασία του σημαντικού αυτού γεγονότος και την τιμή να παραστεί στην ιστορική υπογραφή της Σύμβασης εκ μέρους της Κύπρου στο Μοντέγκο Μπέι στην Τζαμάικα, επισήμανε ότι ορθά η Σύμβαση χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό πολυμερές νομικό επίτευγμα από την υιοθέτηση του Χάρτη του ΟΗΕ, το 1945. Έκτοτε, επισήμανε, νέες σημαντικές και πρωτοπόρες έννοιες και απόψεις έχουν εισαχθεί όπως είναι, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και το αρχιπελαγικό κράτος. Πρόσθεσε ότι οι έννοιες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Νέα ανεξάρτητα κράτη όπως ήταν η Κύπρος, επισήμανε, τα οποία δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του παραδοσιακού δικαίου της θάλασσας, θεώρησαν ότι θα έπρεπε να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του σύγχρονου δικαίου της θάλασσας κατά τρόπο που να διασφαλίζονται και να προωθούνται τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Η Κύπρος, τόνισε, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, ενδιαφέρεται έντονα για τη νομική ρύθμιση της χρήσης της θάλασσας κατά τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με την τάξη, διασφαλίζοντας προβλεψιμότητα και δικαιοσύνη. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, είπε, είναι άρρηκτα δεμένα με τη θάλασσα και τις χρήσεις της ενώ αναφέρθηκε ταυτόχρονα στον εντοπισμό άφθονων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κ. Ιακωβίδης έκανε επίσης μνεία στη προώθηση της ενοποίησης της θαλάσσιας πολιτικής στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ με αποκορύφωμα τη Διακήρυξη της Λεμεσού.

Έχοντας διαδραματίσει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, σημείωσε, η Κύπρος ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν και επικύρωσαν τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και τις επακόλουθες Συμφωνίες. Με 164 συμβαλλόμενα μέρη και ελπίζοντας να προστεθούν και άλλα σύντομα, η σύμβαση έχει επιτύχει σχεδόν οικουμενικότητα και είναι γενικά παραδεκτό ότι οι διατάξεις της έχουν αποκτήσει την ιδιότητα εθιμικών κανόνων του διεθνούς δικαίου και, συνεπώς, είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη.

Ακολούθως επισήμανε:

«Η Κύπρος, ενεργώντας σύμφωνα με τη Σύμβαση, ανακήρυξε το 2004 την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) και βάσει του Άρθρου 74 υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της με τρεις από τις γειτονικές χώρες στα νότια και ανατολικά βάσει της μέσης γραμμής και με πρόνοια για διαιτησία, αν χρειαστεί. Με βάση τη διακήρυξη της ΑΟΖ και τις σχετικές συμφωνίες οριοθέτησης, η Κύπρος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε σχέση με τις περιοχές πέραν και παρακείμενα της αιγιαλίτιδας ζώνης για τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 56 της Σύμβασης, που επίσης αντανακλά το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, η Κύπρος έχει, ως ζήτημα διεθνούς δικαίου, συμφυή κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας που καλύπτουν την ίδια περιοχή, τα οποία ασκεί σύμφωνα με το Άρθρο 77 της Σύμβασης. Ειδικότερα, σε σχέση με την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και επί της υφαλοκρηπίδας της, η Κύπρος έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εξερεύνησης στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ ανήκουν σε διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις, και όχι σε εθνικές κοινότητες ή μειονότητες στο εσωτερικό ενός κράτους».

Αποτελεί πεποίθησή μας, κατέληξε ο κ. Ιακωβίδης, ότι όλα τα κράτη πρέπει να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό στην άσκηση των δικαιωμάτων των γειτόνων τους στις θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκούν δικαιοδοσία, σύμφωνα με τη Σύμβαση. Σε αυτή τη βάση, τόνισε, η Κύπρος προωθεί ήδη την ειρηνική συνεργασία για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με την Σύμβαση, με όλα τα κράτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για ολόκληρη την περιοχή. Η συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ολοκλήρωση και την επίλυση των συγκρούσεων και καλούμε όλα τα κράτη της περιοχής να απέχουν από ενέργειες ή απειλές κατά παράβαση του Άρθρου 2.4 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.