13/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στους εργαζόμενους στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ 13/12/2012

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε σήμερα τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στην ΕΕ και μίλησε στο προσωπικό της Αντιπροσωπείας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στην Αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Σας σφίγγω όλους το χέρι και σας φιλώ θερμά. Έκρινα σκόπιμο να πούμε λίγα λόγια τώρα που λήγει η Προεδρία για να εξάρω τη συμβολή όλων σας σε αυτή τη μεγάλη και πολύ σοβαρή περιπέτεια στην οποία εισήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δύο χρόνια, δεν είναι τώρα που προετοιμάζουμε την Προεδρία. Νομίζω ότι με τη δουλειά σας, με τη συμβολή όλων, δικαιώνεται η Κύπρος, δικαιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέλω να πω -και το είπα και στον Van Rompuy σήμερα που είχαμε την σύσκεψη και στον Barroso- ότι ορισμένοι από την αρχή αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καθοδηγήσει ως Προεδρία για έξι μήνες τα της Ένωσης. Δεχτήκαμε και πισώπλατες μαχαιριές την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να υπηρετήσουμε την ΕΕ όσο γίνεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, ένεκα προβλημάτων που βρήκαμε μπροστά μας, με αποφάσεις και του Συμβουλίου της ΕΕ, όπως είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου φορτωθήκαμε περίπου 20%-23% του εθνικού μας εισοδήματος ως απώλεια,4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα άλλα τέσσερα ας πούμε ότι ήταν κοινή ενέργεια και μεγάλο λάθος -επιεικώς το λέω λάθος- των δύο Διοικητών των Τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου: η μετατροπή της Marfin Λαϊκή Εγνατία σε κυπριακή τράπεζα στις 31 Μαρτίου 2011, δηλαδή όταν η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν στο απόγειό της και ήταν σε όλους γνωστό, μας στοίχισε άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εννέα με δέκα δισεκατομμύρια εικάζεται ότι είναι οι ανάγκες για ανακεφαλαίοποιηση των τραπεζών. Δεν ξέρουμε ακόμη το ακριβές ποσό. Ορίστε από πού προέρχεται αυτό το πρόβλημα.

Μέσα σε εκείνες, λοιπόν, τις συνθήκες ήμασταν υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Την ώρα που θα αναλαμβάναμε την Προεδρία, κατέβηκε η Τρόικα στην Κύπρο. Δεχτήκαμε πισώπλατες μαχαιριές από διάφορες κατευθύνσεις της Ένωσης: περί δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περί δήθεν παραδείσου για τους Ρώσους μεγιστάνες, περί δήθεν χρησιμοποίησης του δανείου για να γλυτώσουμε τους Ρώσους και όλα αυτά τα συναφή, τα οποία ήταν χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Και όμως εμείς δουλέψαμε με συνέπεια τέτοια που δεν νομίζω να δούλεψε καμιά Προεδρία, και μπορούμε να προκαλέσουμε να συγκριθεί η δική μας Προεδρία και με τις δύο, τρεις και τέσσερις προηγούμενες Προεδρίες, και σε ό,τι αφόρα την καλή οργάνωση, αυτό που λέμε “efficiency”, αλλά και σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα. Έντιμα, λειτουργήσαμε ως διαμεσολαβητής και έχουμε, να μου επιτρέψετε να πω, θαυμαστά αποτελέσματα. Έχει αναφερθεί ο Πρέσβης Κορνηλίου σε ορισμένα, τη θαλάσσια πολιτική δεν την ανέφερε, και υπάρχουν και άλλα ζητήματα, είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, χάρη στη σκληρή δουλεία την οποία έχετε καταθέσει όλοι σας και ως Μόνιμη Αντιπροσωπεία, και στην Κύπρο ως Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας. Θα δω και τους λειτουργούς της Γραμματείας στις 22 Δεκεμβρίου για να πούμε ένα μπράβο και σε εκείνους. Θα ήθελα να πω ότι λειτουργήσατε όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ως υπηρέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί μας προκάλεσαν, προκάλεσαν την αξιοπρέπειά μας, και έχουμε απαντήσει με αυτόν τον ωραίο τρόπο. Έχετε δουλέψει ακατάπαυστα, αγόγγυστα, ασταμάτητα, και έχουμε πετύχει αυτά τα αποτελέσματα.

Λυπούμαι που λείπει ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα τα ακούσει στην Κύπρο. Νομίζω ότι και διαχρονικά, αλλά και στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, ο κ. Μαυρογιάννης ήταν σαν την ατμομηχανή που κινούσε τα νήματα και κινούσε ολόκληρο το τρένο. Δεν θέλω να μειώσω καθόλου τη συμβολή του κ. Κορνηλίου, που επίσης ήταν πολύ σημαντική, αλλά νομίζω ότι η συλλογική δουλειά είναι που έφερε τα αποτελέσματα. Πρέπει να είστε περήφανοι για αυτό που έχουμε πετύχει, πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια και την τιμή της χώρας μας. Το κάνουμε και με την Τρόϊκα, θέλω να το ξέρετε αυτό το πράγμα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Αυτά που σας είπα για τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, για την υπόσκαψη και για την έλλειψη αλληλεγγύης σε αυτή την Ένωση της δήθεν αλληλεγγύης, τα είπα προ ολίγου στον Rompuy και στον Barroso, και θα τα πω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τελειώνει η Προεδρία μας, θα κάνουμε μια εκτίμηση. Θα μας δώσουν τον λόγο αύριο να κάνουμε μια εκτίμηση, και να είσαστε σίγουροι ότι πέρα από τα επιτεύγματα θα πούμε με παρρησία την άποψή μας για τη συμπεριφορά αρκετών απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε μικρή χώρα, είμαστε λίγοι σε αριθμό, αλλά έχουμε αξιοπρέπεια, και το έχετε αποδείξει, το έχουμε όλοι αποδείξει. Και θα το αποδείξουμε και στην πορεία ξεπερνώντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ενώπιόν μας, με τις θυσίες μας και πάλι, με την αγάπη προς τον τόπο μας, ένεκα της οικονομικής κρίσης και βεβαίως ένεκα των λόγων που ανέφερα προηγουμένως.

Έχω ρωτήσει μερικές φορές όλους τους ηγετικούς κρίκους της Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και τους εκπροσώπους της Τρόικας: αν δεν είχαμε το πρόβλημα των τραπεζών, θα ζητούσε κανείς από μας να μπει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης; Αυθόρμητα μου είπαν «ασφαλώς όχι». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δε θέλω να ευλογήσω τα γένια αυτής της Κυβέρνησης, ούτε τα δικά μου, αλλά ξέρετε ότι συνηθίζω να λέω τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτοί, οι οποίοι είναι ένοχοι, ακόμη δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την ενοχή τους. Και δεν μιλώ μόνο σε οικονομική βάση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ευρύτερα, στη βάση της απονομής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται και οι ένοχοι θα μπουν στη θέση τους, να λειτουργήσει η δικαιοσύνη και να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς πληρώνει τη νύφη. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, παντού, αν θέλετε.

Είδα ψες, όταν περιμέναμε στο αεροδρόμιο, τις ειδήσεις από το Euronews: «έκρηξη φτώχειας στην Ευρώπη». Έδειχνε από διάφορες χώρες σκηνές της φτώχειας, της μιζέριας και της δυστυχίας των ανθρώπων. Αυτή είναι η ΕΕ του 2013, του 21ου αιώνα. Όλοι νομίζαμε ότι εισερχόμενοι στην Ένωση, στο τέλος της ημέρας θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. ούτε με ξύλινα δεν θα τρώμε σε λίγο. Δυστυχώς. Γιατί; Γιατί εκείνοι οι οποίοι νέμονται τον ιδρώτα των απλών ανθρώπων βρίσκονται στην εξουσία. Οι λεγόμενες αγορές με την ασυδοσία τους έχουν καταληστεύσει τον πλούτο των διαφόρων χωρών και καθορίζουν την τύχη την οικονομική και κοινωνική των Ευρωπαίων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τολμώ να πω, και ενώπιον των ΜΜΕ, ότι η Ευρώπη δεν θα έχει μέλλον. Η Ευρώπη για να έχει μέλλον πρέπει να γίνει πιο δίκαιη, πρέπει όντως να στραφεί προς την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής και της εμπιστοσύνης των απλών ανθρώπων προς την Ένωση, διαφορετικά μπορεί να κλάψουμε όλοι επί ερειπίων. Και αυτό δεν είναι το ποθούμενο, θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις μιας καλύτερης Ευρώπης, αυτοί είναι και οι κύριοι στόχοι της δικής μας Προεδρίας.

Είπα σήμερα στους συνομιλητές μου ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: ενώ στο Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες πήραμε σωστές αποφάσεις για στροφή προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εκεί όπου κατεβαίνει η Τρόικα εφαρμόζει μία συνταγή για όλες τις περιπτώσεις, η οποία είναι καταστροφική για τις οικονομίες, οδηγεί στη διαιώνιση της ύφεσης και στην καταστροφή ουσιαστικά του κοινωνικού ιστού, και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν θα πάψω ποτέ να το λέω και τώρα, όσο για ακόμα δύο μήνες θα είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και μετά. Και μετά με ακόμα πιο ισχυρή φωνή, αν θέλετε. Τώρα τηρώ και τα προσχήματα, διότι προεδρεύουμε και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Λοιπόν θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες, σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα, καλό νέο έτος και σας καλώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τα παιδιά, τουλάχιστον για τα εγγόνια μας. Να είστε καλά, κάθε καλό, ευχαριστώ.

Σε προσφώνηση του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στην ΕΕ κ. Κορνήλιος Κορνηλίου ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Στεφάνου, καλωσορίσατε. Είναι μεγάλη μας τιμή που αφιερώνετε από τον πολύτιμο σας χρόνο λίγα λεπτά για να συναντήσετε το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα να αναφέρω στους συναδέλφους ότι ήταν επιθυμία του Προέδρου να σας συναντήσει, και αυτό το εκλαμβάνουμε ως αναγνώριση του ρόλου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας σε σχέση με την Προεδρία.

Το πρωί, μετά από 15 ώρες διαπραγμάτευσης, κατάφερε η Κυπριακή Προεδρία να κλείσει το θέμα του Banking Union, της Τραπεζικής Ένωσης, μία ακόμη μεγάλη επιτυχία, μία από τις πολλές επιτυχίες της Κυπριακής Προεδρίας: να αναφέρω τον προϋπολογισμό, τα θέματα του ασύλου, την πατέντα κ.ά.

Άλλα το πιο σημαντικό νομίζω επίτευγμα είναι ότι καταφέραμε να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από αυτούς. Ήμασταν ειλικρινείς, αποδείξαμε πως είμαστε έντιμοι μεσολαβητές, ότι είχαμε ως προτεραιότητα το ευρωπαϊκό συμφέρον. Μέσα από αυτό το εγχείρημα η Κύπρος βγαίνει κερδισμένη και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους στρατιώτες που ήταν στην πρώτη γραμμή τον τελευταίο χρόνο, γιατί ήταν και η φάση της προετοιμασίας. Η παρουσία σας εδώ είναι το μεγαλύτερο ευχαριστώ που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Ευχαριστούμε και πάλι.