13/12/12

Η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ για τα Συμπεράσματα του ΣΕΥ Δεκεμβρίου 13/12/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 10ης Δεκεμβρίου.


Η δρ Μαρκουλλή παρέστη στη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας (ΥΕ), Βαρόνης Catherine Ashton, για τελευταία φορά στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το Συμβούλιο συζήτησε τα θέματα σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, την κατάσταση στη Νότια Γειτονία της ΕΕ και ειδικότερα σε Μέση Ανατολή, Συρία, Λιβύη και Αίγυπτο, και προέβη σε ανασκόπηση των εξελίξεων αναφορικά με το πακέτο διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ρωσία
Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών ανασκόπησαν τις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, καθώς και τις προοπτικές της εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής στη χώρα, εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη Σύνοδο για να ενθαρρύνουμε την πρόοδο σε βασικές δεσμεύσεις της ρωσικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων και ανησυχιών για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την ενέργεια», τόνισε η κα Υπουργός. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις της 7ης Δεκεμβρίου μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις στη Σύνοδο και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές προτεραιότητες αναμένεται ότι θα συμπεριλαμβάνουν τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και προσπάθειες τόνωσης των επενδύσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας από την ΕΕ.

Μέση Ανατολή
Η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις του ΣΕΥ για τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), με την οποία δόθηκε καθεστώς Παρατηρητή κράτους μη μέλους των (ΗΕ) στην Παλαιστίνη και την επακόλουθη ανακοίνωση της Ισραηλινής κυβέρνησης για την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη. «Αν και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν με ενοποιημένο τρόπο στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, οι βασικοί στόχοι και αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η πολιτική της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή παραμένουν. Αυτό αναδεικνύεται από την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων του ΣΕΥ», δήλωσε η κα υπουργός. Πρόσθεσε ότι τα Συμπεράσματα καλούν τα δύο μέρη να συμμετάσχουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και με σκοπό τη βιώσιμη λύση δύο κρατών. Κάνουν επίσης ξεκάθαρη την ετοιμότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για την υποστήριξη αυτού του στόχου και για να διευκολυνθεί η βελτίωση των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη Γάζα.

Επίσης, ενώ επαναλαμβάνουν τη δέσμευση της ΕΕ για την ασφάλεια του Ισραήλ, τα συμπεράσματα εκφράζουν την απογοήτευση του Συμβουλίου για την πρόσφατη ανακοίνωση του Ισραήλ αναφορικά με την κατασκευή νέων οικισμών. Σε αυτό το τελευταίο θέμα, η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε την Επιτροπή για τη δήλωση στην οποία προέβη κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του ΕΚ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συριακής Αντιπολίτευσης

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Ευρωβουλευτές για την άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας για τις Επαναστατικές Δυνάμεις της Αντιπολίτευσης κ. Mouaz al-Khatib, για ανταλλαγή απόψεων για την αντιπολίτευση και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. «Ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τις εξελίξεις από πρώτο χέρι και να αποστείλουμε σημαντικά μηνύματα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των μειονοτήτων στον Συνασπισμό, να επιδιωχθεί ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των γυναικών- και να ετοιμασθούν συγκεκριμένα σχέδια για τη μετάβαση», υπογράμμισε η δρ Μαρκουλλή. Πρόσθεσε ότι τα Συμπεράσματα του ΣΕΥ Δεκεμβρίου επαναλαμβάνουν την υποστήριξη της ΕΕ προς τον Κοινό Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου κ. Lakhdar Brahimi. Η δρ Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η θέση της ΕΕ για την αναγνώριση του Συνασπισμού διαμορφώθηκε περαιτέρω και ότι «η ΕΕ τους αποδέχεται ως νόμιμους αντιπροσώπους του Συριακού λαού». Τέλος, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στην ενημέρωση της Επιτρόπου Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κας Kristallina Georgieva, προς τους Υπουργούς για τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της για την αύξηση της στήριξης της ΕΕ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Νότια Γειτονία, Λιβύη και Αίγυπτος

Η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έτυχαν οι Υπουργοί από την ΥΕ για τα αποτελέσματα της αποστολής στη Λιβύη, για την προετοιμασία μιας πιθανής πρωτοβουλίας στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων, και πρόσθεσε ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν προς τη διαμόρφωση Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, η κα Υπουργός είπε ότι το ΣΕΥ προχώρησε σε μια ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων και βίαιων συγκρούσεων που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για το Σύνταγμα. «Η ΕΕ ενθαρρύνει μια συνολική και συναινετική λύση χωρίς αποκλεισμούς και την ανάγκη το Σύνταγμα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καθιερώνει τη δημοκρατική διάκριση των εξουσιών», τόνισε.

Δυτικά Βαλκάνια
Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι το ΣΕΥ εξέτασε τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής του πακέτου διεύρυνσης που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου. Το ΣΕΥ επικεντρώθηκε κυρίως στη Σερβία/Κοσσυφοπέδιο, για τα οποία η Ύπατη Εκπρόσωπος ενημέρωσε τους Υπουργούς για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας στις 4 Δεκεμβρίου και τη θετική πρόοδο που σημειώθηκε σε αριθμό θεμάτων που συζητήθηκαν. Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε ότι οι Υπουργοί συνεχάρησαν την ΥΕ για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον διάλογο και εξέφρασαν τις θέσεις τους για κάποια σημεία εξωτερικής πολιτικής του πακέτου διεύρυνσης.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σε άλλα θέματα

Η κα Μαρκουλλή ολοκλήρωσε την ενημέρωσή της προς τους Ευρωβουλευτές, κάνοντας αναφορά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.