13/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην εκδήλωση με θέμα: «Παρελθόν, παρόν και μέλλον του Παγκυπρίου Γυμνασίου» στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, χθες 13/12/2012

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίηση μου γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον του Παγκυπρίου Γυμνασίου», που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια γόνιμης, δημιουργικής και δυναμικής πορείας.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι ένας σημαντικός εκπαιδευτικός θεσμός για την Κύπρο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Είναι βωμός παιδείας ελληνικής, άρρηκτα δεμένος με τους αγώνες των Ελληνοκυπρίων, εθνικούς και κοινωνικούς, για την κατάκτηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της γνώσης. Είναι φορέας μιας βαριάς κληρονομιάς που κληροδοτήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό όταν το 1812 ίδρυσε την «Ελληνική Σχολή» Λευκωσίας, με την οποία εισήγαγε στην Κύπρο μέσω της εκπαίδευσης τις αξίες του Διαφωτισμού και της νεοτερικότητας.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο παρείχε πάντοτε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υπήρξε για δεκαετίες το σχολείο φάρος για όλη την Κύπρο και ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του Ελληνισμού. Η προσφορά του Παγκυπρίου Γυμνασίου προς την κυπριακή κοινωνία είναι μακρά και πολύπλευρη. Πολλοί από τους αποφοίτους του αναδείχθηκαν σημαντικές μορφές της πολιτικής, εκκλησιαστικής, επιστημονικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Κυρίες και κύριοι,

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ως το ιστορικότερο σχολείο της Κύπρου, πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχίσει τον ευρύτερο πνευματικό του ρόλο. Κύρια έγνοια και φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εμένα προσωπικά είναι η αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε όλα τα επίπεδα, με σεβασμό στο παρελθόν του, για τη διασφάλιση του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος του. Στην προσπάθεια μας αυτή θα λειτουργήσουμε συναινετικά και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απόψεις και εισηγήσεις όλων των φορέων που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται για το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Για τον λόγο αυτό σκοπεύω, τώρα που διεκπεραιώθηκε με μεγάλη επιτυχία το επίπονο και πρωτόγνωρο σε εύρος και υποχρεώσεις έργο της Κυπριακής Προεδρίας, να συναντηθώ τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εξεύρουμε από κοινού τους τρόπους για τη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος για το σχολείο.

Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι η κτηριολογική αναβάθμιση του Παγκυπρίου, η οποία είναι απαραίτητη για να το διατηρήσουμε και να το παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές, θα προωθηθεί με απόλυτο σεβασμό στην αποστολή και την ιστορία του. Για την αρχιτεκτονική μορφή του σχολείου άποψη μας είναι ότι υπάρχουν κτήρια που είναι κάτι περισσότερο από οικοδόμημα: είναι παράδοση, είναι Ιστορία, είναι θεσμοί. Η αυτονόητη και αυθόρμητη συμπεριφορά μας απέναντι τους χαρακτηρίζεται από αγάπη, από σεβασμό και από έγνοια για την κατάστασή τους. Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αναμφίβολα εντάσσω σε αυτή την κατηγορία κτηρίων κυρίως το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σημειώνεται ότι οι επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια, ειδικά όταν έχουν τη σημασία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, διέπονται από την εξής βασική αρχή: σεβασμός στο πρωτότυπο, υπό τις προϋποθέσεις ότι διασφαλίζονται οι λειτουργικές ανάγκες του κτηρίου και επιτυγχάνεται η στατική και αντισεισμική του επάρκεια.

Η παρουσία και η εικόνα του Παγκυπρίου Γυμνασίου υπενθυμίζουν σε όλους και όλες μας τη σημασία της παιδείας στην πορεία της Κύπρου μας, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: το Παγκύπριο Γυμνάσιο να αποτελεί πρότυπο σχολείου και στον 21ο αιώνα με νέα προγράμματα, σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και καινοτομίες, με διατήρηση των επιπέδων μάθησης σε υψηλά επίπεδα που να το καθιστούν κέντρο αριστείας. Με το πνεύμα της Ιστορίας να αγγίζει και να εμπνέει μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, και με χώρους μάθησης και διδασκαλίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας.

Με τον κατάλληλο προγραμματισμό και τις ορθές ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σταθερότητα και συνεχή ενίσχυση του μαθητικού πληθυσμού του Παγκυπρίου Γυμνασίου παρά την πληθυσμιακή αποψίλωση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν υπολείπεται αριθμητικά από τα άλλα Λύκεια της Πρωτεύουσας. Η Πολιτεία επιδεικνύοντας εμπράκτως τη βούλησή της να ανακτήσει το Παγκύπριο Γυμνάσιο την ιστορική εκπαιδευτική του φυσιογνωμία έχει λάβει την απόφαση για διεύρυνση της εκπαιδευτικής του περιφέρειας, ώστε να μπορούν να εγγράφονται σε αυτό μαθητές που κατοικούν σε όλη την Κύπρο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των κλασσικών σπουδών. Πρόθεση μας είναι να εξαιρεθεί από τη ρύθμιση αυτή το Λύκειο Παλλουριώτισσας, ένα ακριτικό σχολείο το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνεύσει με το ενδεχόμενο μιας μαθητικής αφαίμαξης.

Όσον αφορά στο Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας, που λειτουργεί εντός του Παγκυπρίου Γυμνασίου, πιστεύουμε ότι συμβάλλει θετικά στην εικόνα και στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση του σχολείου. Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά στοιχεία της ανοικτής και πολύπλευρης εκπαιδευτικής πολιτικής που προωθούμε, προσφέροντας υψηλό επίπεδο μουσικής εκπαίδευσης. Αποτελεί σημαντική κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δημόσια εκπαίδευση και δωρεάν μουσική παιδεία σε μαθητές προερχόμενους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η παρουσία του Μουσικού Σχολείου, δείγματα του έργου του οποίου έχει παρακολουθήσει ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία, συμβάλλει θετικά στην εικόνα και στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση του σχολείου, καθώς επίσης και στην προσέλκυση ταλαντούχων μαθητών που προέρχονται από ολόκληρη την επαρχία Λευκωσίας. Στόχος μας δεν είναι απλά η συστέγαση αλλά η αρμονική ένταξη του Μουσικού Σχολείου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με μια ξεκάθαρη δομή και ιεράρχηση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει την ιστορική, πνευματική και εκπαιδευτική αποστολή του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο έχει καταστεί σύμβολο για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Εδώ βρίσκονται χαραγμένες μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της Κύπρου. Σελίδες από τον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και την ιστορική μάχη της Σεβερείου. Σελίδες που σχετίζονται με τους αγώνες για την ελευθερία και την υπεράσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Τιμούμε αυτή τη μακρά και πλούσια ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε ως Πολιτεία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ρόλου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή σημερινή εκδήλωση και συγχαίρω την Κίνηση Υπεράσπισης Παγκυπρίου Γυμνασίου για την πρωτοβουλία της, ώστε να ακουστούν απόψεις και να αναπτυχθεί γόνιμος προβληματισμός για την πορεία και το μέλλον του λαμπρού αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι την αγάπη, τον σεβασμό και την έγνοια μου για το Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν την καταθέτω μόνο ως Υπουργός. Την καταθέτω και ως απλός άνθρωπος της εκπαίδευσης. Η έγνοια και το ενδιαφέρον μου θα συνεχίσουν ανεξάρτητα με την κατοχή οποιουδήποτε πολιτειακού αξιώματος.