Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έφθασαν σε γενική συμφωνία σήμερα, υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Προεδρίας, στις προτάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η συμφωνία, η οποία επήλθε κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης μετά από δεκατετράωρη έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου ECOFIN στις Βρυξέλλες, θεωρείται κλειδί στον ευρύτερο στόχο δημιουργίας τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ. Μετά τη σχετική συμφωνία, η Κυπριακή Προεδρία μπορεί πλέον να αρχίσει τριλόγους διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των κειμένων μέσα στα χρονικά πλαίσια που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν το τέλος του χρόνου.
Οι συζητήσεις για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ήταν το μόνο θέμα στην ατζέντα του έκτακτου Συμβούλιο ECOFIN, του οποίου προήδρευσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Βάσος Σιαρλή.
«Αυτή η συμφωνία είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Προεδρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ad Hoc ομάδα εργασίας για τις πολύ εποικοδομητικές τους προσπάθειες εντός των αυστηρών χρονικών πλαισίων», δήλωσε ο κ. Σιαρλή.
Σπάζοντας το φαύλο κύκλο
Μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -σε συνεννόηση με τις εθνικές εποπτικές αρχές- θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των τραπεζικών ιδρυμάτων.«Η ίδρυση του ΕΕΜ είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να συμβάλει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αντί να καταφεύγει σε αυτή μέσω εθνικών δημοσίων ταμείων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο κ. Σιαρλή.
«Αυτή η εξέλιξη θα σπάσει τον φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα μεταξύ τραπεζών και των δημοσιονομικών χρεών», συνέχισε.
Μέσα στα χρονικά πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, που θα λειτουργεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα προς ένα πλήρως ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα συστατικά όπως ένα ενιαίο βιβλίο κανονισμών, κοινή προστασία καταθέσεων και ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών.Η πρόταση περιέχει δύο κανονισμούς: ο πρώτος αναθέτει εποπτικά καθήκοντα στην ΕΚΤ και ο δεύτερος τροποποιεί τον κανονισμό ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Η Ad-Hoc Ομάδα Εργασίας για τον Χρηματοπιστωτικό Εποπτικό Μηχανισμό συνήλθε επτά φορές, ενώ η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων συζήτησε σχετικές προτάσεις αυτή τη βδομάδα σε βραδινή συνεδρία της.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου έθεσε περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας επί του νομοθετικού πλαισίου που περιγράφουν οι δύο κανονισμοί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ υπέδειξε ότι οι εργασίες για τη λειτουργική εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους.