24/7/12

Επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσική Ομοσπονδία 24/07/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov. Η επίσκεψη της κας Υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου πολιτικού διαλόγου και στις σχετικές πρόνοιες του Πρωτοκόλλου Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσογείου – Βόρειας Αφρικής. Οι δύο Υπουργοί θα ανασκοπήσουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένης της υλοποίησης του τριετούς Σχεδίου Δράσης 2010-2013 μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων το οποίο καθορίζει τους κοινούς στόχους για ενίσχυση του διμερούς και πολυμερούς συμβατικού πλαισίου συνεργασίας. Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης του εξαίρετου πολύπλευρου φάσματος σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Το Κυπριακό και η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα αποτελέσουν επίσης θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών, καθώς επίσης οι εξελίξεις επί των διαπραγματεύσεων για μια νέα Συμφωνία ΕΕ – Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο διάλογος για θέματα θεωρήσεων και η συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της κας Υπουργού θα υπογραφεί το Πρόγραμμα Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2012-2013, ως συνέχεια του υφισταμένου Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων για τα έτη 2010-2011. Το εν λόγω Πρόγραμμα αποσκοπεί στo συντονισμό της συνεργασίας μεταξύ των Διευθύνσεων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σε ένα ευρύ θεματολόγιο.
Η Υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από τη Μόσχα το πρωί της 26ης Ιουλίου για το Σαράγεβο.