24/7/12

Αρχιερατικό μνημόσυνο στην Αθήνα για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή 24/07/2012

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974 ο Δήμος Αθηναίων, η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) τέλεσαν την Κυριακή, 22 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ομιλητές ήταν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Αικατερίνη Δωρή.



Στην ομιλία του ο κ. Ιωσήφ απέτισε φόρο τιμής στους μαχητές και τους ηρωικούς νεκρούς κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974 και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις οικογένειες των πεσόντων από όλη την Ελλάδα για την υπέρτατη προσφορά και θυσία των δικών τους ανθρώπων.
Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η επανένωση της Κύπρου δεν ήταν εύκολος στόχος μέχρι σήμερα λόγω της σκληρής και αδιάλλακτης τουρκικής στάσης και ότι «στον αγώνα για επανένωση και δικαίωση της Κύπρου βρίσκεται πάντα μαζί μας η Ελλάδα, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, ο πολιτικός κόσμος, ο λαός της Ελλάδας και ολόκληρος ο οικουμενικός ελληνισμός».
Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Ιωσήφ είπε ότι η Κύπρος στέκει στο πρώτο βάθρο και ξανασυναντιέται περήφανα με την ιστορία και τις δυνατότητες της.
Η κα Δωρή από την πλευρά της υπογράμμισε ότι 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η Κύπρος παραμένει η μόνη διχοτομημένη ευρωπαϊκή χώρα, με κατεχόμενο το 37% του εδάφους της, και ότι 38 χρόνια μετά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν ξεχνούμε όσα έγιναν, τους ένοχους και τις ευθύνες τους.
Επισήμανε επίσης ότι η επέτειος δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, αλλά και ημέρα υποχρεωτικού ιστορικού αναλογισμού.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών κομμάτων. Παρέστησαν, επίσης εκπρόσωποι των κυπριακών οργανώσεων στην Αθήνα και πλήθος κόσμου.
Μετά την τέλεση του μνημόσυνου πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.