25/5/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για τις Κυπριακές Αερογραμμές
 
25/05/2012


Η Κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προοπτική λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών και, ταυτόχρονα, για να μπορεί η εταιρεία να λειτουργήσει στις συνθήκες του πολύ έντονου ανταγωνισμού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου
, ερωτηθείς για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανέφερε: «Τώρα γίνονται διάφορες προσπάθειες προς διάφορες κατευθύνσεις, σύμφωνα με απόφαση και του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Το ένα σκέλος της απόφασης έχει να κάνει με τις διάφορες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εταιρεία έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της. Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την προσπάθεια αναζήτησης συνεργάτη ή στρατηγικού επενδυτή και το τρίτο σκέλος έχει να κάνει με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.


Αυτά τα θέματα από τη μια τα έχει αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο για να τα προωθήσει και από την άλλη εργάζεται και το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συντονισμό και σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, για να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.


Δεδομένου, όμως, του γεγονότος ότι ήδη έχει προταθεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώπιον μας είναι η συζήτηση και ο διάλογος γι’ αυτό το διαρθρωτικό πρόγραμμα, δεν θα θέλαμε να πούμε περισσότερα πράγματα για να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσκολίες στο ήδη δύσκολο έργο που γίνεται με στόχο
, από τη μια, να διασφαλιστεί η προοπτική λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών, και, από την άλλη να έχουμε μια εταιρεία η οποία να μπορεί να λειτουργήσει στις συνθήκες του πολύ έντονου ανταγωνισμού, με φόντο, μάλιστα, την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο στις Κυπριακές Αερογραμμές αλλά και σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, ειδικά στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα θα τα πούμε όταν έρθει ο καιρός».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν εκφραστεί παράπονα από τις Κυπριακές Αερογραμμές ότι ενώ το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος των Κυπριακών Αερογραμμών, εντούτοις έχει κάνει συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία επιδοτώντας την ανά επιβάτη - ανάλογα με τους επιβάτες που φέρνει στην Κύπρο - κάτι το οποίο είναι σε βάρος των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Αυτό το έχουμε ξανακούσει. Έχει όντως λεχθεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η Κυβέρνηση από τη μια εργάζεται για να στηρίξει τις Κυπριακές Αερογραμμές -όπως και τις στηρίζει
- από την άλλη, βεβαίως, εργάζεται και για τη συνολικότερη στήριξη του τουρισμού και για τη διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων για να έχουμε αυξημένο τουρισμό στην Κύπρο. Εργαζόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις».