25/5/12

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κας Αίγλης Παντελάκη στην εκδήλωση «Ο πολύπλευρος ρόλος της Κύπριας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη», στην Αγία Βαρβάρα
 
25/05/2012




Με πραγματική χαρά και ευχαρίστηση αποδέχθηκα την πρόσκληση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγροτών «Αγροτική» και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Βαρβάρας να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση με θέμα τον πολύπλευρο ρόλο της Κύπριας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη.

Μια εκδήλωση που έχει ως κύριο σκοπό και στόχο να τονίσει αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο της Κύπριας αγρότισσας στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου, να εξάρει τη σημαντική της προσφορά στην αγροτική μας οικονομία και να μας ευαισθητοποιήσει όλους προς την κατεύθυνση λήψης αποφάσεων που θα απαμβλύνουν τα πολλαπλά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.
Αναμφίβολα, ο αγροτικός κόσμος είναι ένα μεγάλο και δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας μας ταυτισμένο με τον καθημερινό μόχθο, τις δυσκολίες και τον αγώνα για επιβίωση. Η ανάπτυξη της υπαίθρου τροφοδοτεί την οικονομική δραστηριότητα και λειτουργεί ως βασικός αρμός του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας εναρμονίζουμε τη δράση μας προς το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο του οποίου η γεωργική δραστηριότητα αντικρίζεται ως μέρος των ευρύτερων εθνικών στοχεύσεων και πολιτικών. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε παραμέτρους όπως η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η κοινωνική προστασία του αγροτικού πληθυσμού.

Σήμερα ο ρόλος της αγρότισσας δεν περιορίζεται σε εκείνον του βοηθού στις αγροτικές εργασίες, αλλά είναι ρόλος υπεύθυνος, πολλές φορές ηγετικός και καλύπτει, παράλληλα, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η Κύπρια αγρότισσα επιτελεί πολυδιάστατο και σημαντικό ρόλο στην οικογένεια, στη γεωργία, στην κοινότητα, στην αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και στην κοινωνία
.
Η αγρότισσα είναι η καρδιά της υπαίθρου. Είναι η αγρότισσα που κρατεί ζωντανή την ύπαιθρο και αναδεικνύει την αξία και τον δυναμισμό του αγροτικού κόσμου.
Οι πολλαπλοί ρόλοι που επιτελεί, οι απεριόριστες ώρες εργασίας, πολλές φορές χωρίς αργίες και άδειες, είναι βασικές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής της και την αποδοτικότητα στους τομείς δραστηριοτήτων της. Γι’ αυτό όλοι θα πρέπει να είμαστε κοντά στην αγρότισσα, να τη στηρίζουμε και να της προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για να μπορεί να συνεχίσει το δύσκολο και πολύπλευρο έργο που επιτελεί.
Όσον αφορά τη ριζική βελτίωση της θέσης της αγρότισσας, πρέπει να αναφέρω ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Πολιτείας, αλλά όλης της κοινωνίας μας, και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας και πρωτίστως από την ίδια την αγρότισσα η οποία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να δείξει αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός να βλέπουμε σήμερα αγρότισσες να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η συμμετοχή στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στόχο την καθοδήγηση και εκπαίδευση της αγρότισσας σε όλους τους τομείς των ασχολιών της. Ιδιαίτερα σήμερα
, σε μια μεταβατική περίοδο που επηρεάζεται από τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, το Υπουργείο φροντίζει ώστε η αγρότισσα να προετοιμαστεί κατάλληλα και να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, προσφέροντας όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου της. Μέσα από μια διαχρονική πορεία των προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας έχουν γίνει αρκετές εκπαιδεύσεις σε θέματα διατροφής, προστασίας του καταναλωτή, υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού, οικοτεχνίας, κατοικίας και γεωργίας.
Παράλληλα, οι αγρότισσες μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 το οποίο τους δίνει την ευκαιρία
, εκτός από το γεωργικό επάγγελμα, να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους τομείς αυξάνοντας έτσι το οικογενειακό τους εισόδημα και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική τους θέση γενικότερα.
Εκτός από τα μέτρα του Προγράμματος, υπάρχουν και τα μέτρα εκείνα που στοχεύουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και στην ανάδειξη της υπαίθρου ως ελκυστικού αγροτουριστικού προορισμού. Στην προώθηση και εφαρμογή των μέτρων αυτών οι αγρότισσες, με τη συμμετοχή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Ομάδες Τοπικής Δράσης, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο. Στόχος και πάλιν η αναζωογόνηση των κοινοτήτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.
Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, καθώς και των παραδόσεων και των αρετών του λαού μας, μεταλαμπαδεύεται φυσικά και αβίαστα από γενιά σε γενιά από την Κύπρια μάνα, ειδικά από την αγρότισσα.
Η Κύπρια αγρότισσα
είναι πραγματικά μια ηρωίδα, άξια θαυμασμού και συγχαρητηρίων για το ζήλο που επιδεικνύει στο καθημερινό της πολυδιάστατο έργο, αλλά και για τη σκληρή της δουλειά. Οφείλουμε όλοι ένα θερμό «ευχαριστώ», για την ανεκτίμητη και αναντικατάστατη συμβολή της όχι μόνο στην κυπριακή ύπαιθρο, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι στο πλευρό σας με συνέπεια στην προσπάθεια για αναζωογόνηση και αναβάθμιση της υπαίθρου και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της Κύπριας αγρότισσας. Θερμά συγχαρητήρια στην «Αγροτική» που με την εκδήλωση αυτή τιμά την αξία και την προσφορά της Κύπριας αγρότισσας, της γυναίκας, της συζύγου, της μάνας, της εργαζόμενης. Όσο οι αξίες στην κοινωνία μας αναγνωρίζονται
, μπορούμε να αντικρίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον.