25/5/12

Ομιλία του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Νίκου Ιακώβου στα εγκαίνια του Δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας
 
25/05/2012




Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του δρόμου Παραλιμνίου – Δερύνειας, με την κατασκευή του οποίου αναβαθμίζεται πλήρως το οδικό δίκτυο της περιοχής και συγκεκριμένα η κύρια οδική αρτηρία που ενώνει τους δύο μεγάλους Δήμους του Παραλιμνίου και της Δερύνειας.
Το έργο
, που κόστισε €12 εκ. περίπου, έχει μήκος 5χλμ. και διαλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή του υφιστάμενου οδοστρώματος σε νέα πλάτη δύο λωρίδων κυκλοφορίας και με τρίτη λωρίδα για δεξιόστροφες κινήσεις σε ορισμένες συμβολές. Η τυπική διατομή περιλαμβάνει επίσης:
·
ποδηλατόδρομο και λωρίδα πρασίνου στη δυτική πλευρά,
·
κόλπους στάθμευσης οχημάτων,
·
κόλπους για στάση λεωφορείων και
·
πλακόστρωτα πεζοδρόμια στις δύο πλευρές.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει
:
·
υπογειοποίηση εναέριων εγκαταστάσεων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,
·
εγκατάσταση μοντέρνου οδικού φωτισμού,
·
σύστημα αποχέτευσης ομβρίων,
·
σύστημα αποχέτευσης λυμάτων,
·
φώτα τροχαίας,
·
ισόπεδες διαβάσεις πεζών, και
·
μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης (π.χ. υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών).
Για να γίνει κατορθωτή η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου με όσο το δυνατόν
μικρότερη ταλαιπωρία του κοινού, υπήρξε στενή και συνεχής συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς όπως Υπηρεσίες, Δήμους και επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες. Στην επιτυχή υλοποίηση του έργου σίγουρα συνέβαλε και η μεγάλη εμπειρία που έχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων στην εκτέλεση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Το σχετικό Συμβόλαιο ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στην Κοινοπραξία
Lois Builders Ltd & Phoenix Constructions Ltd & Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε., έναντι του ποσού των €11,3 εκ. (συν Φ.Π.Α.). Οι εργασίες άρχισαν στις 24 Μαρτίου 2009 και ολοκληρώθηκαν την 1η Δεκεμβρίου 2011.
Παρόλο που ο δρόμος είναι εμπορικός
, με πολλά καταστήματα σε όλο το μήκος του, η ομάδα επίβλεψης του Τμήματος Δημοσίων Έργων κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες (σε συνεργασία πάντοτε με τον εργολάβο, την Αστυνομία και τους δύο Δήμους) έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις καθόλη τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών. Επίσης, δόθηκε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των πεζών με την κατασκευή ειδικής λωρίδας για πεζούς και ελεγχόμενων διαβάσεων.
Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής στην περιοχή και αναμφίβολα θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και θα εξυπηρετήσει καλύτερα του ίδιους τους κατοίκους των δύο Δήμων.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου έργου και ιδιαίτερα τον Μηχανικό και την Ομάδα Επίβλεψης του Τμήματός μας, που διαχειρίστηκαν με επιτυχία το Συμβόλαιο. Ευχαριστώ
, επίσης, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που ετοίμασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, καθώς και το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Αμμοχώστου για τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε σε καθημερινή βάση για τη διαχείριση της τροχαίας κίνησης.
Ευχαριστίες εκφράζω και στην Α.Η.Κ. και τη
CYTA για την άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.
Συγχαρητήρια
αξίζουν επίσης στις κατασκευάστριες εταιρείες του έργου, κοινοπραξία Lois Builders Ltd και Phoenix, που εργάστηκαν σκληρά και προγραμματισμένα για να ολοκληρωθεί αυτό το δύσκολο έργο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Δήμους Παραλιμνίου και Δερύνειας που πολλές φορές
, με προσωπικές παρεμβάσεις των δύο Δημάρχων, βοήθησαν στη λύση πολλών προβλημάτων, καθώς επίσης και όλους τους επηρεαζόμενους περίοικους για τη μεγάλη κατανόηση και υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.