6/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στο 2ο Συνέδριο της ΚΕΤΠΕΕ για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, στη Λευκωσία, χθες
 
06/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα να χαιρετίσω το 2ο συνέδριο της Κυπριακής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΚΕΤΠΕΕ). Η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης και είναι ένας από τους υπό έμφαση στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με την ευκαιρία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας και τη μάθηση μέσω ποικίλων τρόπων και διαδικασιών, η ενσωμάτωση των ΤΠΕ αποτελεί στόχο και ταυτόχρονα μέσο ποιοτικής αναβάθμισης της μαθησιακής διαδικασίας. Η μεταρρύθμιση που επιχειρείται, επιβάλλει τη σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο εντός του σχολείου, σε όλα τα μαθήματα της σχολικής εκπαίδευσης, όσο και στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στα σχολεία της Κύπρου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το ΥΠΠ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, τόσο με την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού, όσο και με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική πράξη.
Το νέο αναλυτικό πρόγραμμα, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες με συνέπεια, προβλέπει την ανάπτυξη των κομβικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών, οι οποίες απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ικανότητας και της «άριστης, δόκιμης και συνετής χρήσης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας». Μέσω μιας εκσυγχρονισμένης εκπαίδευσης, προσβλέπουμε στην καλλιέργεια ανθρώπων με δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, δυνατότητες ανάλυσης και σχεδιασμού, ικανότητα λύσης προβλημάτων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα τεχνολογικά μέσα. Παράλληλα, επενδύουμε σε μια κοινωνία με πολίτες οι οποίοι θα συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Κύπρου και της Ευρώπης.
Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση φαίνεται να είναι σημαντική και στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου
. Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων και η εξέλιξη του διαδικτύου σε εργαλεία και περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τη δημιουργία συλλογικού και διαδραστικού περιεχομένου βρίσκονται στη διάθεση της εκπαίδευσης. Η διερεύνηση τρόπων αξιοποίησής τους για μεταφορά από μια δασκαλοκεντρική μάθηση σε μια μάθηση με επίκεντρο το μαθητή, ο οποίος συμβάλει πλέον ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, αποτελεί πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ την
Κυπριακή Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση για τη δράση της και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού. Συγχαίρω θερμά και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας σε έρευνα και δράσεις που προάγουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και είμαι βέβαιος ότι οι παρουσιάσεις σας θα είναι για όλους πολύ ενδιαφέρουσες. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που αντανακλούν τους στόχους μας για ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.