6/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στο ετήσιο συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης με θέμα: «Τη Γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…», στη Λευκωσία, χθες
 
06/05/2012


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο ετήσιο συνέδριο του Ομίλου Πνευματικής Ανανέωσης με θέμα «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…».
Η ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί» αποτελεί μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο «ποιητής του Αιγαίου» απέδωσε με τον πιο θαυμαστό τρόπο την ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Τους ανθρώπους, τους αγώνες και τις παραδόσεις τους, μα και την προσήλωσή τους στις πανανθρώπινες αξίες: την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, έδωσε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα: πως, μέσα από τα πάθη του, ο λαός, όταν αγωνίζεται καθοδηγούμενος από τα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, οδηγείται στην αναστάσιμη έξοδο. Αυτό, ασφαλώς, είναι ένα στέρεο μήνυμα και για τον δικό μας λαό ο οποίος αγωνίζεται να απαλλαγεί από την κατοχή και να επανενώσει τη χώρα του.
Ο όμιλός σας, ο Όμιλος Πνευματικής Ανανέωσης, ιδρύθηκε με αυτόν τον σκοπό – να οδηγήσει τον κυπριακό λαό
στην ανάκτηση του ηθικού του, να ανασυντάξει τις ψυχικές του δυνάμεις και να αρχίσει την ανοικοδόμηση της πατρίδας και την ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την τούρκικη εισβολή και κατοχή του 1974.
Η σημερινή δράση, η οποία διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι μια διάσταση του όλου εγχειρήματος του Ομίλου να στηρίξει τον κυπριακό λαό ώστε να μπορέσει για ακόμη μια φορά να ορθοποδήσει, να δημιουργήσει, να ζήσει στην Κύπρο και να την αναδείξει ως χώρα σύγχρονη, ανεπτυγμένη και ανταγωνιστική.

Η ελληνική γλώσσα είναι ένα από τα «όπλα» που διαθέτουμε ως λαός
. Μιας γλώσσας που μπόλιασε, δάνεισε και αναβάθμισε τις γλώσσες του κόσμου, ιδιαίτερα του επιστημονικού και που συνεχίζει να αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό επικοινωνίας ομοεθνών Ελλήνων σ’ όλα τα πλάτη της γης.
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας και ταυτόχρονα ουσιαστικό στοιχείο για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη του τόπου. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η γλωσσική αγωγή συνιστά υψηλή προτεραιότητα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το ζητούμενο είναι όλοι οι πολίτες και κυρίως
οι νέες γενιές να κατέχουν ικανό γλωσσικό απόθεμα για σκέψη και έκφραση. Να γίνουν βίωμά τους οι κεντρικές έννοιες της ελληνικής σκέψης όπως η ηθική, η αρετή, η φρόνηση, η δικαιοσύνη και η πολιτική συμμετοχή.
Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας και να την τοποθετήσουμε και στη θέση που της αρμόζει
. Στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Για το σκοπό αυτό ετοιμάζουμε και θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας για να διαμορφώσουμε κοινή στρατηγική για τη διατήρηση και καλλιέργειά της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης και για την προώθηση της στο εξωτερικό.
Η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της προσπάθειας που κάνουμε για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας του τόπου μας. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια ελληνική παιδεία σύγχρονη και υψηλού επιπέδου, μέσα στα πλαίσια της οποίας θα καλλιεργείται ο σεβασμός στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στα ιδιαίτερα εθνικά μας χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, το νέο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που διαμορφώνουμε επιδιώκει την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς επίσης και την καλλιέργεια αισθητικών, ηθικών και πανανθρώπινων αξιών όπως τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το σημερινό συνέδριο. Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές για αυτή τους τη δράση
και όλους όσοι εργάζονται για την επίτευξη των στόχων και των οραματισμών του Ομίλου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία.