4/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου «Αγίας Άννας» στην επαρχία Λάρνακας
 
04/05/2012


Ευχαριστώ για την πρόσκληση στα σημερινά εγκαίνια ενός ακόμη Αιολικού Πάρκου στην Κύπρο. Έχοντας τον Αίολο σύμμαχο μας, οι δέκα ανεμογεννήτριες που αποτελούν το Αιολικό αυτό Πάρκο, εδώ στην Αγία Άννα, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 20MW. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό.
Η Κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη και με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας, υλοποιεί μια ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική που έχει ως κύριο άξονα τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στη χώρα μας, μέσω της ένταξης του φυσικού αερίου και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διαφοροποίηση που σταδιακά θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακά αυτάρκη και, παράλληλα, σε συνδυασμό με την προώθηση μέτρων και πρακτικών για ορθολογική χρήση της ενέργειας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, θα μας φέρει πιο κοντά σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνότερες προς τον καταναλωτή.

Πρέπει επιτέλους και η Κύπρος να σταματήσει να είναι εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη από την εισαγωγή πετρελαιοειδών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, γεγονός που καθιστά τον τόπο μας ιδιαιτέρα ευάλωτο στις αυξομειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών στη διεθνή αγορά με όλα τα γνωστά, δυσμενή για την τσέπη όλων μας, συνεπακόλουθα.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να διαφοροποιήσει το ενεργειακό ισοζύγιο στην Κύπρο. Και αυτό αφορά τόσο τις ενέργειες που κάνουμε προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης, εξόρυξης και εκμετάλλευσης του δικού μας φυσικού αερίου, όσο και τη στήριξη που παρέχουμε στην επιχειρηματικότητα στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για να επικεντρωθώ σε αυτό το τελευταίο, όπως είναι γνωστό, μέσα από την παροχή κινήτρων, οικονομικών ενισχύσεων, αλλά και την ανάπτυξη διαφόρων δράσεων στοχεύουμε στην απεξάρτηση από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα και στην αύξηση της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 13% του ενεργειακού ισοζυγίου μέχρι το 2020.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί σε επτά περιοχές της Κύπρου έχουν ισχύ 165MW, ενώ οι συνολικά 75 ανεμογεννήτριες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή έχουν ισχύ που φτάνει μέχρι τα 135,9 MW. Σύμφωνα δε με το ενεργειακό ισοζύγιο του 2011, τα αιολικά πάρκα συνεισέφεραν περίπου 3,5% της τελικής εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η έναρξη λειτουργίας ακόμη περισσότερων αιολικών πάρκων θα αυξήσει το ποσοστό αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αρκετά σημαντικό ήταν βέβαια και το μέτρο που λάβαμε για την καταβολή 2% των εσόδων του κάθε αιολικού πάρκου στις γειτνιάζουσες κοινότητες, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Όταν βέβαια μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μιλάμε μόνο για αιολική ενέργεια. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ουσιαστική συνεισφορά έχουν και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και οι τρείς νέες μονάδες παραγωγής από βιομάζα/βιορευστά που αναμένεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επιδίωξη μας είναι να υπάρξει ισορροπία στη διαμόρφωση τιμών ΑΠΕ, επιτρέποντας την κερδοφορία σε αυτό τον νέο και δυναμικό κλάδο, χωρίς όμως να επιβαρύνουμε τα νοικοκυριά, τον κρατικό προϋπολογισμό και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια.

Ταυτόχρονα, οι στόχοι μας για την ενέργεια περιλαμβάνουν και τον πολύ σημαντικό τομέα της Εξοικονόμησης. Πρόκειται άλλωστε για έναν εξίσου δυναμικό κλάδο, στον οποίο η χώρα μας μπορεί να αναπτύξει υπηρεσίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και τεχνογνωσία σε βιοκλιματικές ή ενεργειακά φιλικές οικοδομές, καθώς και στη βιομηχανία υλικών κατασκευών.

Φίλοι μου,

Σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα συνειδητοποιεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξάνουν την κερδοφορία τους προωθώντας νέες επιχειρηματικές ιδέες και υιοθετώντας, ταυτόχρονα, παράλληλους στόχους, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και, τέλος, η υιοθέτηση πολιτικών εξοικονόμησης και χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το Αιολικό Πάρκο «Αγίας Άννας» που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Κύπρος όχι μόνο έχει υιοθετήσει μια πράσινη συνείδηση, αλλά είναι και ένας ελκυστικός προορισμός για ενεργειακές επενδύσεις.

Ο τομέας της ενέργειας, αναμφίβολα, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης στην σύγχρονη οικονομία. Ενδυναμώνοντας την επάρκεια της ενεργειακής μας κάλυψης, αλλά και διασφαλίζοντας καλύτερους όρους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, θα μπορέσουμε να συνδράμουμε στη δημιουργία μιας νέας αειφόρου ενεργειακής οικονομίας, που θα σέβεται το περιβάλλον και τις επερχόμενες γενεές.

Καταληκτικά, εύχομαι στους επενδυτές αυτού του έργου καλή επιτυχία και καλές δουλειές.