6/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην καθιερωμένη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, στη Λευκωσία
 
06/05/2012


\
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων να χαιρετίσω την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια μέρα συμβολικά αφιερωμένη στη μάνα
, την πιο αγαπητή ύπαρξη, τη γλυκύτερη έκφραση, την προσωποποίηση της αιώνιας δημιουργίας, στη μάνα που αποτελεί την ψυχή της κάθε οικογένειας και που στο πρόσωπό της διακρίνουμε την αέναη αγάπη, την αυτοθυσία, την ασφάλεια και την παρηγοριά. Είναι η ημέρα που παρέχει στον καθένα μας την ευκαιρία να εκφράσει ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλες τις μανάδες. Είναι η μέρα που παρέχει στην πολιτεία την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσφορά των μανάδων της Κύπρου μας για την αστείρευτη προσφορά τους στην κοινωνία και για τον καθοριστικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει σε όλες τις ιστορικές στιγμές που βίωσε το πολύπαθο νησί μας.
Η παρούσα Κυβέρνηση
, παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, θέτοντας τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στις άμεσες προτεραιότητές της, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της έχει ενισχύσει υφιστάμενες πολιτικές και έχει προβεί στην εισαγωγή νέων μέτρων που αποσκοπούν κύρια στην ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Είναι άλλωστε γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις παραδοσιακές ισορροπίες και ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.
Σημαντικό βήμα στον τομέα της χάραξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την οικογένεια και την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων
, αποτελεί η σύσταση, το 2009, του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Στην επόμενη συνεδρία του Φορέα που έχει οριστεί στις 16/5/2012 στοχεύουμε να καταλήξουμε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πενταετούς προγράμματος δημογραφικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά
στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, έχουμε προβεί σε τροποποίηση της νομοθεσίας για τη γονική άδεια ώστε αυτή να καταστεί πιο εύχρηστη, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε εξειδικευμένη μελέτη για το κόστος της χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας. Ταυτόχρονα, έχουμε τροποποιήσει τον περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο και τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, έτσι που να αυξάνεται η παραχώρηση άδειας και επιδόματος μητρότητας σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού.

Σημαντικό βήμα αποτελεί και η εισαγωγή, από το 2009, του Σχεδίου Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του οποίου επιχορηγείται η εφαρμογή προγραμμάτων για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά
, ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι και η ετοιμασία, με απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή. Ένα νέο συγχρηματοδοτούμενο έργο που υλοποιούμε αυτή την περίοδο, είναι το έργο επιδότησης του κόστους φροντίδας για τα εξαρτώμενα άτομα γυναικών που εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Σε ό
,τι αφορά αποκλειστικά στους πολύτεκνους, συνεχίζεται η καταβολή επιδόματος μάνας μέσω του οποίου επωφελήθηκαν το 2011, 20.833 πολύτεκνες μάνες με συνολική δαπάνη €18.758.514 και η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πολύτεκνες οικογένειες για αγορά αυτοκινήτου μέσα από το οποίο επωφελήθηκαν, το προηγούμενο έτος, 467 οικογένειες με δαπάνη που ανήλθε στο €1,5 εκ.

Στον τομέα της οικονομικής στήριξης και της επιδοματικής πολιτικής προς τις οικογένειες με παιδιά
, προχωρήσαμε το 2011 στην τροποποίηση του νόμου για το επίδομα τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας εισάγοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν υλοποιήθηκε μια καθολική απαίτηση των πολιτικών δυνάμεων για στόχευση των κοινωνικών παροχών, έτσι που αυτές να εδράζονται στην αρχή ότι στηρίζονται οι οικογένειες με βάση το εισόδημα και τη σύνθεσή τους. Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές στις δύο αυτές νομοθεσίες λόγω και της πίεσης που υπήρχε για άμεση λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, έγιναν μέσα σε ένα πολύ σύντομο πιεστικό, χρονικό διάστημα και δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για ομαλή μετάβαση από τον ένα νόμο στον άλλο. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες πρόνοιες στις νέες νομοθεσίες για τις οποίες οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ιδιαίτερα έντονες απόψεις. Η Κυβέρνηση δεν κωφεύει μπροστά σε αυτά τα ζητήματα. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών εργάστηκε πυρετωδώς έτσι που να εξεταστούν οι αιτήσεις των πολυτέκνων οικογενειών, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλά εισοδήματα.

Ήδη για το πρώτο τετράμηνο του 2012, 17
.224 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων έχουν πληρωθεί επίδομα τέκνου με δαπάνη που φτάνει τα €22 εκ. Από το συνολικό αυτό ποσό τα €9,8 εκ. παραχωρήθηκαν σε 6.739 πολύτεκνες οικογένειες. Θέλω, επίσης, να σημειώσω την ετοιμότητα μας ανάλογα με την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα, να συζητήσουμε τα θέματα που σας απασχολούν από την εφαρμογή των νέων νομοθεσιών.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου να καταθέσω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου στις πολύτεκνες μάνες που τιμούμε σήμερα. Στα πρόσωπα αυτών των μανάδων τιμούμε και όλες τις Κύπριες μάνες για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία και στη μικρή μας πατρίδα. Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική
, γιατί είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε και την οικονομία και την κοινωνία.