6/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στη συνεστίαση των κατοίκων του κατεχόμενου χωριού Νικήτας Μόρφου
 
06/05/2012


Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Κίνησης Προσφύγων και Αποδήμων «Άγιος Νικήτας» για την πρόσκληση σας στη συνεστίαση και να σας συγχαρώ γι αυτήν την πρωτοβουλία. Συγκεντρώσεις όπως η σημερινή έχουν πολύ μεγάλη αξία, γιατί κρατούν ζωντανές για όλους εμάς τις μνήμες και τους δεσμούς με το παρελθόν, γιατί μας βοηθούν να έχουμε ελπίδα για το μέλλον, και το κυριότερο, γιατί βοηθούν τους παλαιότερους να «μπολιάσουν» τους νεότερους με την αγάπη για τον τόπο και τη θέληση για επιστροφή. Ένα «μπόλιασμα» που είμαι σίγουρη ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού θα επιτελέσουν σωστά, γνωρίζοντας την αγάπη των κατοίκων του χωριού για τη γεωργία και την εσπεριδοκαλλιέργεια.
Τα 38 χρόνια προσφυγιάς είναι 38 χρόνια αναμονής και ελπίδας για τον καθένα από εμάς. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ο χρόνος δεν έχει αλλοιώσει τη θέληση μας για επιστροφή και δικαίωση. Η σύνδεση με τον τόπο, οι ρίζες του καθενός, δεν έχουν κοπεί. Είναι μέσα από αυτές τις ρίζες που γεννιέται η ελπίδα για επιστροφή σε
όλες τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας. Η ελπίδα για δικαίωση. Και δικαίωση σημαίνει λύση, τερματισμός της διχοτόμησης και του εποικισμού και επανένωση της πατρίδας μας.
Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσωπικά δεν θα σταματήσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού. Η προσήλωση μας σε μια συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, που να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη
παραμένει αναλλοίωτη παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό της. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Μια λύση, δηλαδή, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που παρατηρούνται, θέλω να είστε βέβαιοι
ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την επανένωση της πατρίδας μας.
Αρωγός των προσπαθειών του Προέδρου, της Κυβέρνησης και της πολιτείας ευρύτερα, θα πρέπει να είμαστε όλοι εμείς μέσα από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και μέσα από τη μεταλαμπάδευση της δίψας για επιστροφή στις επόμενες γενεές.

Ως Υπουργείο Εσωτερικών και παρά τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες
προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στον προσφυγικό κόσμο, αμβλύνοντας τα προβλήματα που αυτός έχει να αντιμετωπίσει. Μέσα από διάφορες ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου εργαζόμαστε ούτως ώστε να σταθούμε κοντά στον πρόσφυγα σήμερα με,
·
την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής μας πολιτικής που απευθύνεται στους πρόσφυγες μας,
·
την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας,
·
την παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για αυτοστέγαση ή ως αντιστάθμισμα,
·
την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας,
·
την για πρώτη φορά παραχώρηση προσφυγικών δικαιωμάτων στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
Παράλληλα
, κοιτάζουμε προς το αύριο με την πολύμορφη ενίσχυση των Συμβουλίων των Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων ή και Σωματείων, Ομίλων και Οργανώσεων μέσα από την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των κατεχομένων μας και τον πόθο για επιστροφή.
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα οι θύμησες όλων σας ταξιδεύουν στον Νικήτα Μόρφου.
Οι παλαιότεροι θα βοηθήσουν τους νεότερους, μαζί και εμένα, να περιδιαβούμε νοερά στο χωριό, να επισκεφτούμε τα χωράφια με τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές και να επισκεφτούμε την εκκλησία του Άγιου Νικήτα.
Ο Άγιος Νικήτας και σήμερα παραμένει συνδετικός κρίκος των κατοίκων του χωριού, με το μικρό εκκλησάκι του το οποίο οι κάτοικοι μερίμνησαν και έκτισαν με τη βοήθεια της Κυβέρνησης στα Λατσιά.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές της σημερινής συγκέντρωσης
. Ο Νικήτας Μόρφου μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό αλλά οι κάτοικοι του δίνουν ένα μεγάλο παράδειγμα σε όλους μας με την αγάπη τους για τον τόπο. Εύχομαι η επόμενη συνεστίαση να μας βρει όλους μαζί να γιορτάζουμε την επιστροφή στον κατεχόμενο Νικήτα Μόρφου, σε μια επανενωμένη Κύπρο.