16/7/19

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ'

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ'
ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/07/2019 10:00




Η πρόταση Ακιντζί στο Συμβούλιο Αρχηγών
Συνέρχεται σήμερα στη Λεμεσό το Συμβούλιο Αρχηγών, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρότασης του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η συνεδρία θα αρχίσει στις 10:30 στο Επαρχιακό Διοικητήριο Λεμεσού.
Oι 28 υιοθέτησαν μέτρα κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ
Οι 28 υπουργοί εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ενέκριναν, χωρίς αλλαγές, το κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOZ) της Κύπρου. Σε αντίδρασή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ είπε ότι θα αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Στις 29 Ιουλίου η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο με τη συνοδεία του Έλληνα ΥΠΕΞ
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν την απόλυτη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών.
Τέσσερα έργα σε εξέλιξη από Τεχνική Επιτροπή για Πολιτιστική Κληρονομία, παραδίδεται σύντομα και ο Άγιος Φίλωνας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης σε τέσσερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, με την αρμόδια δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή να αισιοδοξεί για την ολοκλήρωση των έργων εντός του φθινοπώρου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, πρόκειται για τις εκκλησίες της Παναγίας στην Άσσια, του Αγίου Αρτέμονα στην Αφάνεια, του Αγίου Ανδρόνικου στην Κυθρέα, αλλά και για τα τείχη της Λευκωσίας, μέρος των οποίων είχε καταρρεύσει την Άνοιξη.
Απεβίωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός
Απεβίωσε χθες ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός σε ηλικία 79 ετών. Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Γαλανός είχε διατελέσει και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θλίψη για τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, κόμματα, οργανώσεις κα.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής
Η απόδοση τιμής στους πεσόντες για υπεράσπιση της Δημοκρατίας του κυπριακού εδάφους κατά την τουρκική εισβολή, καθώς και ο προβληματισμός για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, υπό τη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων, χαρακτήρισε την Ειδική Συνεδρία της Βουλής χθες για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η συνεδρία άρχισε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής εις μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Τις ταινίες που θα προβάλλει ανακοίνωσε το 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού
Τους κινηματογραφικούς του ορίζοντες διευρύνει φέτος το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, προβάλλοντας σε πρώτη παγκύπρια προβολή 20 βραβευμένα διεθνή και εγχώρια ντοκιμαντέρ. Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που οργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί   1 με 8 Αυγούστου, στους Χαρουπόμυλους Λανίτη.
Μερική έκλειψη Σελήνης, ορατή από την Κύπρο
Μερική έκλειψη Σελήνης θα σημειωθεί απόψε η οποία θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο δια γυμνού οφθαλμού. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 11 το βράδυ της Τρίτης και θα κορυφωθεί 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (17 Ιουλίου). Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, στις 23:01 της Τρίτης ένας παρατηρητής θα ξεκινήσει να βλέπει την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στην σκιά της Γης και ειδικά κατά τις 00:31 θα παρατηρήσει το μέγιστο της αλλοίωσης.
Στην ολομέλεια στο Στρασβούργο η von der Leyen, παρουσιάζει το όραμά της για την Κομισιόν, το απόγευμα η ψηφοφορία
Η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen παρουσιάζει σε λίγο στην ολομέλεια στο Στρασβούργο το όραμά της για την Προεδρία της Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η κ. von der Leyen, που είναι Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, θα πάρει το λόγο στις δέκα το πρωί ώρα Κύπρου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 13.30 (ώρα Κύπρου).
 
Champions League: Επαναληπτικοί Α΄προκριματικού γύρου με φαβορί
Με τις δεύτερες αναμετρήσεις για τον Α` προκριματικό γύρο, συνεχίζεται απόψε και αύριο το Champions League. Μετά τους πρώτους αγώνες, σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, έχουν αποκτήσει η Σέλτικ, η Ρόζενμποργκ, η Σαμπουρτάλο, η Ελσίνκι και η Μάριμπορ, ενώ φαβορί για την επόμενη φάση, είναι η Σκεντίγια και ο Ερυθρός Αστέρας. Εξάλλου, στην Πάντοβα αγωνίζεται την Τρίτη ο Τραΐκοβιτς


*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.