15/3/16

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Ρ. Μαππουρίδη σε συζήτηση για την επίδραση του διαδικτύου στην εμπορία προσώπων

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Ρ. Μαππουρίδη σε συζήτηση
για την επίδραση του διαδικτύου στην εμπορία προσώπων


Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε   Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρμόδιων για θέματα εμπορίας προσώπων, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κ. Ρίκκος Μαππουρίδης παρενέβη στο πλαίσιο συζήτησης για την επίδραση του διαδικτύου στο φαινόμενο της εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Μαππουρίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η χρήση του διαδικτύου έδωσε νέα διάσταση, σε εγκλήματα, όπως η εμπορία προσώπων και η σεξουαλική εκμετάλλευση, έχοντας ως αποτέλεσμα την προσαρμογή των νομικών συστημάτων, ώστε να ενσωματωθεί η χρήση του διαδικτύου ως εργαλείου για τη διερεύνηση εγκλημάτων.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε σε απόφαση κυπριακού δικαστηρίου, που έκρινε ότι η ταυτοποίηση του κατηγορουμένου μέσω της διεύθυνσης πρωτοκόλλου διαδικτύου του υπολογιστή του δεν ήταν αποδεκτή γιατί αποτελούσε προσωπικό δεδομένο που συνελέγη παράτυπα, σημειώνοντας στη συνέχεια και τροποποίηση του Συντάγματος και της σχετικής νομοθεσίας ως αποτέλεσμα της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Ο κ. Μαππουρίδης τόνισε συναφώς ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να συγκεραστούν.

Ενόψει της επικείμενης επικαιροποίησης της σχετικής στρατηγικής της ΕΕ, είναι απαραίτητο, υπογράμμισε ο κ. Μαππουρίδης, να δοθεί αυξημένη προσοχή στα εργαλεία που παρέχει το διαδίκτυο για την αποτελεσματική διερεύνηση εγκλημάτων. Η συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εταιρείες που διαχειρίζονται μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, κατέληξε ο κ. Μαππουρίδης.