15/3/16

Παρέμβαση του Βουλευτή Σ. Φυττή σε συζήτηση για τη μεταναστευτική κρίση, στη Χάγη

Παρέμβαση του Βουλευτή Σ. Φυττή
σε συζήτηση για τη μεταναστευτική κρίση, στη Χάγη


Κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε   Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αρμόδιων για θέματα εμπορίας προσώπων, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών   κ. Σοφοκλής Φυττής παρενέβη στ o πλαίσιο συζήτησης για τη μεταναστευτική κρίση.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Φυττής αναφέρθηκε στην ανησυχητική πτυχή των παιδιών προσφύγων, επισημαίνοντας πρόσφατα στοιχεία της Europol , σύμφωνα με τα οποία τα ίχνη περισσότερων από 10.000 παιδιών, που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, έχουν πια χαθεί.

Συνεχίζοντας, ο κ. Φυττής αναφέρθηκε στις αυξημένες δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται στην αναγνώριση πιθανών θυμάτων εμπορίας προσώπων, λόγω της μαζικής εισροής ανθρώπων, τονίζοντας σε αυτό το πλαίσιο, ότι όλες οι σχετικές πολιτικές και κυρίως η μεταναστευτική πολιτική, πρέπει να είναι συνεπείς με την προτεραιότητα της πρόληψης της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων.

Ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε, εξάλλου, στην κατάχρηση νομίμων διαύλων από εμπόρους προσώπων για εξασφάλιση εισόδου στην ΕΕ και νομιμοποίηση της παραμονής των θυμάτων τους, όπως οι αναγκαστικοί εικονικοί γάμοι μεταξύ πολιτών της ΕΕ και μεταναστών.

Ο κ. Φυττής κάλεσε, τέλος, την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων δεν θα επηρεάζεται αρνητικά από υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές για τη μετανάστευση. Υπενθύμισε δε τις διεθνείς επικρίσεις, που δέχθηκε η συμφωνία της 7 ης Μαρτίου 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες διευκολύνεται εν μια νυκτί, ενώ το δικαίωμα αίτησης ασύλου υφίσταται σημαντικούς περιορισμούς και η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, τη χώρα που δέχεται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση, δεν είναι η δέουσα.