1/2/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις πέντε συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά και για τις 13 συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές.

«Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις συναντήσεις του και τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων στο Νταβός καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης με την Ελλάδα και το Ισραήλ και για κάποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τριμερείς συναντήσεις.

Έγινε επίσης ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τις συναντήσεις του στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, έγινε συζήτηση και αποφασίστηκε ότι μετά την 11 η Φεβρουαρίου, όταν ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συγκληθούν θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα δοθούν και έγγραφα, με στόχο να υπάρξει και πιο συγκεκριμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι τα όποια έγγραφα δοθούν και η πολύ συγκεκριμένη συζήτηση που θα γίνει δεν θα πρέπει να δουν το φως το δημοσιότητας, «διότι, αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού και την ίδια στιγμή θα επηρεάσει αρνητικά και τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι υπάρχει συσκότιση, ο Εκπρόσωπος είπε «έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο Πρόεδρος έχει δώσει και το έγγραφο που ανέγνωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού και για θέματα ουσίας και για διαδικασίας. Η πλειοψηφία των κομμάτων συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα και μάλιστα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου έχει και έγγραφο το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις.

Άρα, δεν τίθεται θέμα συσκότισης ή οτιδήποτε διαφορετικό. Επαναλαμβάνω, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τη Βουλή στις 11 Φεβρουαρίου και ακολούθως μετά θα προχωρήσει και σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ακριβώς για να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος λόγος που αποφάσισε τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει έγγραφα στα κόμματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια εισήγηση για πιο συγκεκριμένη συζήτηση, κάτι που θα είναι επωφελές και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι κάτι το οποίο επιζητούμε και επιδιώκουμε. Θα γίνει αυτή η προσπάθεια και πρέπει να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί και η όλη προσπάθεια και να μην αποδυναμωθεί σε καμιά περίπτωση η διαπραγματευτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση. Αν γίνονται γνωστές θέσεις της δικής μας πλευράς δημόσια θα επηρεαστεί και η διαπραγματευτική μας ισχύ».

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί κάποια σειρά σε ό,τι αφορά τη συζήτηση αυτών των θεματικών, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συζήτηση «θα αφορά όλες τις πτυχές των κεφαλαίων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Κληθείς να πει αν τα κόμματα συμφώνησαν στο απόρρητο, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς αν αυτές οι πτυχές θα προλάβουν να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο προτού φτάσουμε σε μια λύση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Φυσικά. Αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την 11 η Φεβρουαρίου».

Σε ερώτηση αν θα διεξάγεται αυτή η συζήτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε «ευελπιστούμε από τα αποτελέσματα, από τη συζήτηση και πολύ περισσότερο από το να μην υπάρξουν διαρροές που θα επηρεάσουν αρνητικά την όλη προσπάθεια, να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος επί όλων των κεφαλαίων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο παρελθόν υπήρξαν διαρροές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, έγινε προβληματισμός, υπήρξε δέσμευση από όλους ότι δεν θα γίνουν οι όποιες διαρροές. Αντιλαμβάνονται το αρνητικό, είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το αρνητικό των διαρροών σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και αναμένουμε στην πράξη να το δούμε».

Σημείωσε ότι η συζήτηση «είναι κάτι που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι θα ενισχυθεί και η δική του προσπάθεια. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είμαστε σε αντιπαράθεση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντίθετα, θεωρούμε ότι μόνο αν είναι συλλογική η προσπάθειά μας και ενισχυθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούμε να έχουμε στο τέλος της ημέρας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».