28/1/16

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στο Υπουργείο Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε συνεδρίας
της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στο Υπουργείο Γεωργίας   


Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της γεωργίας εξέτασε σήμερα σε συνεδρία η Συμβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας ήταν το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το μέλλον του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την συνεδρία, υπογραμμίστηκε η οριστικοποίησή του για την προηγούμενη περίοδο 2007-2013, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με πλήρη απορρόφηση των Κοινοτικών Πόρων. Αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020, έγινε υπόδειξη ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη ετοιμάσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα προκηρύξεων των μέτρων, ενώ πρόθεση του Υπουργείου είναι όπως προκηρυχθούν όλα τα μέτρα σταδιακά εντός του 2016, με πρώτη προτεραιότητα στα επενδυτικής φύσεως μέτρα που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Μάρτιο 2016 μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διεργασίες.

Για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναμένεται να ξεκινήσει ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για τον ίδιο σκοπό θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση.  

Σχετικά με τον θεσμό της γεωργικής ασφάλισης σήμερα, συζητήθηκε η αναδιοργάνωση και ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης που προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, για το οποιο θα διεξαχθή δημόσια διαβούλευση.
Τέλος, τη σημερινή συνεδρία απασχόλησαν, επίσης, η πορεία   του φακέλου κατοχύρωσης του χαλουμιού, το θέμα της κρατικής χορηγίας των αγροτικών οργανώσεων, έγινε ενημέρωση για την καταβολή των εκταρικών και κεφαλικών και συζητήθηκε το ζήτημα των   ενοικίων των χαλίτικων και Τ/Κ κλήρων.