28/1/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



''Τα μεγαλεπήβολα έργα της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, με αγωγούς αερίου, πυρηνικούς σταθμούς, έργα διάνοιξης διώρυγας στο Βόσπορο και το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύουν σημαντικά οικολογικά ζητήματα που ωστόσο σχετίζονται και με σειρά άλλων πολιτικών τόσο στο εσωτερικό της Τουρκιάς όσο και στις σχέσεις της με τους γείτονες.''

 Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων από τη Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ δέχθηκε την αντιπροσωπεία με την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή για την έκθεση της Τουρκίας. Συζήτησε μαζί τους τα σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας. Ανέλυσαν τη στάση της Τουρκίας στο Κουρδικό και την προσφυγική κρίση. Επίσης συζήτησαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε σύνδεση με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Όλοι οι παριστάμενοι ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την Τούρκικη κυβέρνηση. Τόνισαν πως όλα τα ζητήματα σχετίζονται μεταξύ τους και υπογράμμισαν  τόσο το ρόλο της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και οργανώσεων στην ίδια την Τουρκία έτσι ώστε να καταδειχθεί ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης της χώρας και της έλλειψης πραγματικής ελευθερίας στους πολίτες της Τουρκίας.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ακτιβιστές,  εξέφρασε την άποψη πως ο δημοκρατικός κόσμος στην Τουρκία και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν επιθυμούν λύση στο Κυπριακό. Λύση που να διασφαλίζει την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και ελπίζουν οι ενδείξεις και οι δηλώσεις που εκφράζονται από την Άγκυρα να είναι ειλικρινείς. Επίσης δήλωσαν αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό του Άκκουγιου ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και κοινή πάλη από τον Κυπριακό και τον Τούρκικο λαό ώστε να αποτραπεί η περάτωση του έργου.