29/9/15

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής συναντήθηκε με Αυστραλιανό Πολιτειακό Βουλευτή

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής συναντήθηκε
με Αυστραλιανό Πολιτειακό Βουλευτή

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είχε σήμερα συνάντηση με τον κ. Kevin Humphries, Πολιτειακό βουλευτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου 2015. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο ορισθείς Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κ. Alan Sweetman .
Καλωσορίζοντας τον κ. Humphries , ο κ. Ζαχαρίου εξήρε τις στενές φιλικές σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για τη θέση αρχών που τηρεί διαχρονικά η Αυστραλία σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα. Το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για την Κύπρο, εξάλλου, καταδεικνύεται επίσης από τη συμμετοχή αυστραλιανού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου.
Ο κ. Humphries αναφέρθηκε στην πολυπληθή και δυναμική παρουσία της Κυπριακής παροικίας στην Αυστραλία και τη συμβολή της στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, οι κ.κ. Ζαχαρίου και Humphries αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, όπως και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο ευρύτερο περιφερειακό ενεργειακό πλαίσιο. Ο κ. Ζαχαρίου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στον τομέα των ΑΠΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά το στόχο που έχει τεθεί για κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του νησιού από τον ήλιο και τον αέρα σε ποσοστό 14%, μέχρι το 2020, καθώς και τα κίνητρα που δίδονται για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο κ. Ζαχαρίου ενημέρωσε επίσης τον Αυστραλό Πολιτειακό βουλευτή για τη μέχρι στιγμής πορεία των προσπαθειών εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που προωθεί η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακή γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Ανατολικής Μεσογείου και μια σταθερή βάση για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο , τόνισε ωστόσο ο κ. Ζαχαρίου, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που θα συμβάλει στην επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας, με πολλαπλά οφέλη για την ταλανιζόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι κ.κ. Ζαχαρίου και Humphries συζήτησαν, τέλος, τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών ανταλλαγών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος από τη φίλη χώρα προς την Κύπρο.
-------------------------