29/9/15

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για εικοστή συνεχή χρονιά

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Βουλή των Εφήβων πραγματοποιήθηκε
στην Αθήνα για εικοστή συνεχή χρονιά

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων για εικοστή συνεχή χρονιά από τις 6 μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2015 το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ». Οι Έφηβοι Βουλευτές της Κύπρου έδωσαν και φέτος έντονα το παρόν τους.
Η «Βουλή των Εφήβων» είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Οι Έφηβοι Βουλευτές τήρησαν διαδικασίες και εργάστηκαν, όσο το δυνατό, όπως οι Βουλευτές.
Στη Κ´ ΣΥΝΟΔΟ της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ έλαβαν μέρος 20 Έφηβοι Βουλευτές που εκπροσώπησαν την Κύπρο. Συγκεκριμένα συμμετείχαν επτά μαθητές για τη Λευκωσία, τέσσερις για τη Λεμεσό, τρεις για την Αμμόχωστο, δύο για τη Λάρνακα, δύο για την Πάφο, ένας για την Κερύνεια και ένας για την Καρπασία. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ανέδειξε, με δημόσια κλήρωση, τους είκοσι έφηβους βουλευτές, που εκπροσώπησαν τα Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου.
Για την ανάδειξη της Βουλής των Εφήβων δικαίωμα συμμετοχής είχαν μαθητές της Β’ Λυκείου από όλα τα σχολεία του απανταχού Ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Συνολικά, επιλέγηκαν και έλαβαν μέρος 300 έφηβοι Βουλευτές.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εκπαιδευτικοί που λειτούργησαν ως σύνδεσμοι, οι οποίοι μαζί με τους Διευθυντές των σχολείων ανέλαβαν να ενημερώσουν τους μαθητές και να διευθετήσουν τις διαδικασίες συμμετοχής. Οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν προαιρετικά και σε εθελοντική βάση.
Στην τελική φάση του Προγράμματος, οι 20 Έφηβοι Βουλευτές της Κύπρου, συμμετείχαν στις εργασίες της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ, που κάλυψε όλες τις δαπάνες της φιλοξενίας τους. Οι Έφηβοι Βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να επισκεφθούν την Ακρόπολη, να παρακολουθήσουν παράσταση εφηβικού θεάτρου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συναυλία που διοργανώθηκε από Μουσικά Σχολεία στο θέατρο Αττικού.
Η φιλοξενία της οποίας έτυχε η κυπριακή αποστολή ήταν, όπως πάντοτε, εγκάρδια και πολύ θερμή. Όλοι ανεξαίρετα οι παράγοντες που είχαν εμπλοκή στο Πρόγραμμα, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παρέχουν την καλύτερη φιλοξενία στην κυπριακή αποστολή, επιδεικνύοντας σε κάθε ευκαιρία την αγάπη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την Κύπρο.
Η συμμετοχή των Έφηβων Βουλευτών στις εργασίες της Κ´ ΣΥΝΟΔΟΥ της Βουλής των Εφήβων υπήρξε πραγματικά άψογη από κάθε άποψη. Οι Κύπριοι Έφηβοι Βουλευτές εξέφρασαν με παρρησία τις ιδέες και τις απόψεις τους στο θέμα «Αρχές και κανόνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων στο σχολείο».
Οι Έφηβοι Βουλευτές εξέτασαν και επεξεργάστηκαν συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που εισηγήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού, αξίωμα που αντιστοιχεί στην Κύπρο με τον Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο οποίος κατέθεσε νομοσχέδιο, εκτελώντας ρόλο Υπουργού.
Ως εκ τούτου οι Έφηβοι Βουλευτές, μέσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ετοίμασαν και απεύθυναν στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα Παιδείας. Η αρμόδια υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις, όπως κάνουν οι υπουργοί όταν οι βουλευτές ελέγχουν το έργο τους. Συμπερασματικά, η «Βουλή των Εφήβων» εργάστηκε κάνοντας προσομοίωση του νομοθετικού έργου της Βουλής.
Στην ολομέλεια, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, κατέθεσε τις απόψεις της και η Έφηβος Βουλευτής από την επαρχία Λεμεσού Έλενα Πασχάλη.
Η σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Όλες οι δράσεις αποτέλεσαν για τους νέους μας μια καλή ευκαιρία για συνάντηση, αλληλογνωριμία και ανταλλαγή απόψεων σε σύγχρονα προβλήματα που αφορούν άμεσα την επικαιρότητα. Τα αποτελέσματα των εργασιών του προγράμματος υπήρξαν ουσιώδη και εποικοδομητικά.
----------------------