15/6/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, συνάντηση με  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ κ. Γιτζάκ Χέρτζογκ, στην παρουσία των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές της δημοκρατίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί κοινό έδαφος για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών».
 
Πρόσθεσε ότι είναι κοινές οι ανησυχίες των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τις προσπάθειές μας, με τις αρχές μας και με τη βοήθεια φίλων να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα έθνη μας σε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.
 
Γινόμαστε μάρτυρες των ταραχών στην περιοχή μας λόγω της δράσης τρομοκρατικών ομάδων και πρέπει να δούμε πώς καταπολεμούμε την τρομοκρατία».
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «υπάρχει τώρα παράθυρο ελπίδας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε ότι ίσως μπορέσουμε αυτή τη φορά να βρούμε μια ειρηνική και διαρκή λύση».
 
Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα εύχομαι οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί και οι αραβικές χώρες να βρουν τον δικό τους δρόμο. Εμείς υποστηρίζουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό για λύση δύο κρατών με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την ύπαρξη και την ασφάλεια του Ισραήλ και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών της περιοχής.
 
Είμαι βέβαιος ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις προς όφελος των δύο χωρών μας».
 
Από την πλευρά του ο κ. Χέρτζογκ αναφέρθηκε στις κοινές αξίες αλλά και ανησυχίες που μοιράζονται Κύπρος και Ισραήλ, και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Γάζας, της Συρίας και αλλού.
 
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναμένει την Έκθεση του ΟΗΕ για την επιχείρησή του στη Γάζα το καλοκαίρι. Σημείωσε ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες του.