15/6/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο του Τ/Κ κόμματος «Ενωμένη Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο
του Τ/Κ κόμματος «Ενωμένη Κύπρος
»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του τουρκοκυπριακού κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» κ. Izzet Izcan , με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε τα εξής: «Σήμερα είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος», τον φίλο κ. Izzet Izcan . Όπως ήταν φυσικό, είχαμε μια εκτενή ανασκόπηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Σαρανταένα χρόνια είναι πολλά, και η προσέγγιση και των δύο μας είναι ότι η λύση επείγει. Ασφαλώς μια λύση η οποία να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Μια λύση η οποία να διασφαλίζει την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, να ενώνει τη χώρα, τον λαό, το κράτος, τους θεσμούς και την οικονομία, και βεβαίως, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960 που υπήρξαν πηγή κακοδαιμονίας για τον κυπριακό λαό – Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ασφαλώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει μια ρεαλιστική πραγματικότητα, ότι παρά την πρόσφατη εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, το κλειδί της λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα, στην Τουρκία. Συνεπώς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πιέσεις και να ασκηθούν επιρροές προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να προσεγγίσει θετικά την προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για αυτή τη λύση η οποία θα τερματίζει οριστικά και αμετάκλητα δεινά που υφίστανται εδώ και δεκαετίες.   Ο στόχος αυτών των συναντήσεων είναι ακριβώς για να επαναβεβαιώσουμε αυτή τη βούληση και την απόφαση των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες να ζήσουμε ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα».
Από πλευράς του ο κ. Izcan , μιλώντας στην αγγλική, είπε, μεταξύ άλλων, πως με την πρόσφατη εκλογή του κ. Ακκιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έχει δημιουργηθεί μια νέα ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Μία λύση που, όπως είπε, δεν θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει συνομιλίες ο τουρκοκύπριος πολιτικός είπε πως το κόμμα του θα τις στηρίξει καθώς και οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων – Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.   «Υποστηρίζουμε την επιστροφή του Βαρωσιού στους κατοίκους του και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, επιθυμούμε τη διάνοιξη περισσότερων σημείων διέλευσης και στις δύο πλευρές και είμαστε υπέρ περισσότερης συνεργασίας σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα», είπε προσθέτοντας πως είναι σημαντικό οι δύο κοινότητες να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας και οι πολίτες να κατανοήσουν πως πρέπει να ζήσουν μαζί αφού «η Κύπρος ανήκει σε όλους τους Κύπριους».

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πορεία για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Izcan είπε πως τα κοινά που ενώνουν τις δύο κοινότητες είναι περισσότερα από τις διαφορές που τις χωρίζουν, ενώ κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια των δύο ηγετών και να αντιταχθούν σε εκείνους που «δηλητηριάζουν» το καλό κλίμα.

________________