3/12/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο
και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Λιλλήκα και αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Συζητήσαμε για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας και για τις τιμές των καυσίμων και των πετρελαιοειδών γενικότερα, ενώ αγγίξαμε και το θέμα του χαλλουμιού και των εξαγωγών του κυπριακού αυτού προϊόντος. Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική η συζήτηση. Ακούσαμε τις απόψεις της Συμμαχίας Πολιτών, όπως τις ακούμε πάντοτε, με μεγάλη προσοχή. Κάποιες πολύ καλές ιδέες και σκέψεις τους θα προσπαθήσουμε να τις υιοθετήσουμε και ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, τον κ. Λιλλήκα για το ενδιαφέρον του για όλα τα θέματα, τα οποία καίνε τον Κύπριο πολίτη αυτή τη στιγμή».

Κληθείς να αναφερθεί στις σκέψεις που γίνονται στο Υπουργείο για να ελεγχθεί καλύτερα ο καθορισμός των τιμών των καυσίμων, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε: «Και στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν μερικές εβδομάδες είχαμε εκφράσει την πρόθεση να βρούμε τρόπους να βελτιωθεί το κλίμα ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά τόσο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή και προμήθεια όσο και σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις είναι, για παράδειγμα, να αυξηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούργιους εισαγωγείς, καθώς επίσης –όπως συζητήσαμε και την περασμένη εβδομάδα με τους πρατηριούχους- να εξευρεθούν τρόποι με τους οποίους να απεγκλωβιστούν οι πρατηριούχοι από τα συμβόλαια που έχουν με τις εταιρείες προμήθειας καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους, έχουμε ενώπιον μας τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για το 2013, τις οποίες λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Κάποιες από τις σκέψεις μας είναι να βρούμε συμβουλευτικές υπηρεσίες που να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τα κενά που ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά και για να ενημερώνουμε τους καταναλωτές πληρέστερα».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα έπρεπε να είχαν μειωθεί σήμερα κατά πολύ περισσότερο οι τιμές στα πρατήρια, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε: «Παρακολουθούμε συνεχώς την άφιξη των καινούργιων φορτίων, τις τιμές, τα τιμολόγια και αναμένουμε ότι, και με βάση το πώς κινήθηκε η διεθνής αγορά, θα πέσουν κι άλλο οι τιμές τις επόμενες μέρες, όσο φθάνουν τα νέα φορτία με τις μειωμένες τιμές».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που κάνει λόγο για γεωσκοπήσεις στη στεριά, ο Υπουργός Ενέργειας είπε: «Έχουμε ενώπιον μας μία πρόταση, την οποία παρουσίασα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τη διεξαγωγή εναέριων γεωλογικών επισκοπήσεων στο χερσαίο τμήμα της Κύπρου. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει σε ό,τι αφορά τη γεωλογία της Κύπρου και ενδεχομένως να μας βοηθήσει και να αξιολογήσουμε καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της χώρας και στη ξηρά. Είναι μία πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε –δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι ακόμα υπό μελέτη και εάν υπάρχει οτιδήποτε θα πάμε πίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελικές αποφάσεις».

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένουμε από τις συγκεκριμένες επισκοπήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι θα μας δώσουν πληρέστερα γεωλογικά δεδομένα για τη ξηρά και τις ακτές μας, όπως αυτά που έχουμε σήμερα και για τον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επικειμένη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι πραγματοποιείται «στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου. Θα έχω στις 8 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Επίτροπο Ενέργειας κ. Šefčovič, για να συζητήσουμε τις δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για εξεύρεση υδρογονανθράκων, καθώς και τις προοπτικές που προσφέρει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επίσης, γίνεται και μια προσπάθεια να διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ των τριών Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ με τον Αντιπρόεδρο, για να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στις ενεργειακές υποδομές που χρειάζεται η Ανατολική Μεσόγειος. Απώτερος στόχος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου της περιοχής προς τις αγορές της Ευρώπης».

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε ενδεχομένως να αναλάβει τη χρηματοδότηση ενός αγωγού στην περιοχή, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, στο οποίο συμμετέχουν από κοινού η Κύπρος και η Ελλάδα και φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ –η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδος. Στο εν λόγω έργο ζητάμε χρηματοδότηση μελετών για τον αγωγό μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και Ελλάδος –και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια μελέτη η οποία θα μας καταδείξει κατά πόσον είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος αυτός ο αγωγός. Αυτή θα είναι και η ουσία της συζήτησης μεταξύ των τριών Υπουργών και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής».

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της κοινοπραξίας ENI / KOGAS , ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη κάποια ημερομηνία για ανακοινώσεις και πως η γεώτρηση προχωρά κανονικά, με τις όποιες τεχνικές δυσκολίες να είναι αναμενόμενες και να αντιμετωπίζονται. Εξήγησε δε ότι ο προγραμματισμός για τα αποτελέσματα της γεώτρησης είναι για εντός Δεκεμβρίου, ανάλογα με το πότε θα φθάσει η γεώτρηση στο αναγκαίο βάθος, ενώ οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν είτε τον Δεκέμβριο είτε εντός Ιανουαρίου.