1/12/14

Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων

Δηλώσεις του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων
01/12/2014


Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός και ιδιαίτερα οι απόδημοι επιχειρηματίες, στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας σύσκεψης, της οποίας προήδρευσε, για το θέμα της αξιοποίησης του ρόλου των αποδήμων Κυπρίων με στόχο την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και του CIPA, ο κ. Φωτίου είπε ότι «η σημερινή σύσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη και παραγωγική. Εξετάστηκαν ιδέες τρόποι και σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση του τεράστιου εκτοπίσματος του Κυπριακού Απόδημου Ελληνισμού και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου».

Πρόσθεσε ότι ο απόδημος επιχειρηματικός κόσμος «στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα μας για την έξοδο από την κρίση. Ο Κυπριακός Απόδημος Ελληνισμός στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα στην προώθηση του εθνικού μας θέματος και, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του διαχρονικά, θα προσπαθήσουμε τώρα συντονισμένα και σε συνεργασία μαζί με τους απόδημους, να αξιοποιήσουμε το ρόλο που πρέπει να έχουν για στήριξη της οικονομίας».

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο των απόδημων Κυπρίων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του αρνητικού κλίματος και της εικόνας που είχε η Κύπρος «όταν βρισκόταν σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και όταν υπήρχαν αρνητικές αναφορές στα ξένα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε από κοινού τις βάσεις για μια πιο αποτελεσματική συνεργασία και συντονισμό και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής αξιοποίησης, με τον καλύτερο τρόπο, των επιχειρηματιών αποδήμων μας».

Πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και σε άλλα επίπεδα», σημειώνοντας ότι «έχουν ήδη αναληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους απόδημούς μας, τις οποίες συζητήσαμε σήμερα για να τις εντάξουμε σε αυτή τη στρατηγική.

Επιβάλλεται πιο συντονισμένη στρατηγική από κρατικές Υπηρεσίες, Υπουργεία, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον CIPA και άλλους φορείς».

Ο Επίτροπος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των απόδημων επιχειρηματικών στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και στη δημιουργία εμπορικών επιμελητηρίων σε όλες τις χώρες όπου έχουμε οργανωμένες παροικίες. «Τέτοιο πρότυπο υπάρχει στις ΗΠΑ και επιτελεί ένα αξιόλογο έργο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η παροχή χρήσιμων πληροφοριών από τους απόδημους μας για τις κατά τόπους αγορές και τις οικονομίες χωρών που ζουν είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσουμε εδώ στην Κύπρο να κτίσουμε σωστή στρατηγική».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει και εμείς εδώ να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

Σημειώνοντας ότι η αναπτυξιακή μεταρρύθμιση αποτελεί το «κλειδί για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επεσήμανε ότι «αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αγγίζει άμεσα αυτό το θέμα, δηλαδή τη βελτίωση θεσμικού πλαισίου για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για το One-Stop Shop που είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσουν οι απόδημοι επιχειρηματίες να προωθήσουν την Κύπρο σωστά».

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξήρε το έργο που επιτελεί το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και ο CIPA σημειώνοντας ότι «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού».