10/11/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
10/11/2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργού Εσωτερικών για το 2015, μετά το πέρας της συνεδρίας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτογραφήσεων υπηκόων τρίτων χωρών και ότι αυτή η πολιτική έφερε στην Κύπρο ποσό της τάξης του 1δις. ευρώ, ο κ. Υπουργός απάντησε:

«Είναι γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση, μέσα από τα προγράμματα του ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις αλλά και μέσω ενός άλλου σχεδίου που αφορά το καθεστώς μόνιμης παραμονής (άδειες μετανάστευσης) που δίνουμε σε κάποιους για την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας ύψους τουλάχιστο 300.000 ευρώ, έφεραν στην Κυπριακή Δημοκρατία ‘φρέσκο χρήμα’ πέραν του 1 δις ευρώ. Ενεργούμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας η οποία υπάρχει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν είναι μόνο η Κύπρος που διαχειρίζεται τέτοια προγράμματα και δεν είναι μόνο η Κύπρος που φέρνει ξένους επενδυτές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το θέμα μελέτης, η οποία έγινε σε σχέση με το ΡΙΚ, ο κ. Χάσικος είπε ότι «η εν λόγω μελέτη έδωσε πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Ένα από αυτά τα ευρήματα είναι ότι θα πρέπει να αποδεσμευτούν από το ΡΙΚ περί τα 100 άτομα. Το δεύτερο που έχω να πω για το ΡΙΚ είναι ότι, επιτέλους, Κυβέρνηση και Βουλή θα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με τα 105εκ. ευρώ που λείπουν από το Ταμείο Συντάξεων. Αυτό είναι απότοκο του ότι χρήματα που προορίζονταν για το Ταμείο Συντάξεων, αντί να κατατίθενται εκεί χρησιμοποιούνταν από τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια, με όλες τις Κυβερνήσεις, για άλλους σκοπούς.

Πέρσι, είχα πει ότι οι προϋπολογισμοί του ΡΙΚ που έρχονταν κοντά μας έδειχναν περισσότερα έσοδα. Έχουμε το χρόνο, φέτος, Κυβέρνηση και Βουλή, να πάρουμε εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις για να νοικοκυρέψουμε το ΡΙΚ. Και δεν είναι λύση το γεγονός ότι το ΡΙΚ έχει περιουσία σε γη αξίας 100 εκατ. ευρώ, ότι θα πρέπει, δηλαδή, να πουλήσουμε τη γη για να εξοφλήσουμε τα ταμεία. Όχι. Να βρούμε τρόπο να κλείσει αυτή η πληγή (του Ταμείου Συντάξεων) χωρίς να χρειάζεται να πουλούμε ακίνητη ιδιοκτησία».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά πόσο τα κόμματα έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, ο κ. Υπουργός δήλωσε:

«Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, έχουμε ορίσει σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το θέμα. Αναμένω ότι κάποιοι θα μου φέρουν τις δικές τους αντιπροτάσεις.

Ή ακόμα, αναμένω ότι κάποιοι θα μου φέρουν εντελώς νέες προτάσεις. Εκείνο που είπα και στην Επιτροπή Οικονομικών είναι ότι, αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από το δανειστή, από την Τρόικα. Στόχος είναι η προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών στον πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα 600εκ. ευρώ που χρωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρωστούμενα, ο κ. Χάσικος είπε: «Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων, εγγυητής είναι το Κράτος. Είναι χρέη δικά μας και σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι Δήμοι, θα κληθεί να τα πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να εγκρίνει η ΕΕ κονδύλι, κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αγορά 2 σκαφών για σκοπούς επιτήρησης της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι «πρόκειται για σκάφη ανοικτής θαλάσσης που μπορεί να τα εντάξει κάποιος για σκοπούς επιτήρησης των συνόρων. Θα ήταν κάτι το χρήσιμο και μακάρι να εγκρίνει η ΕΕ αυτό το αίτημα μας. Η αξία και των δύο σκαφών είναι 40εκ. ευρώ περίπου».