31/10/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον κ. Jacques Poos 31/10/2014

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον βετεράνο Λουξεμβούργιο πολιτικό κ. Jacques Poos,
ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ο κ. Poos επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις τρέχουσες παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία, ένεκα των οποίων οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ανασταλεί. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα, τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη θέληση της Τουρκίας να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ως υποψήφια χώρα για ένταξη. Ο κ. Poos επισήμανε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Αντηλλάγησαν, εξάλλου, απόψεις για τις δυσμενείς για την Κύπρο αποφάσεις του Eurogroup και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις τους. Ο κ. Ομήρου τόνισε συναφώς ότι η οικονομία σταθεροποιείται και εξέφρασε αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν.
Αναφορές, τέλος, έγιναν και στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.