31/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μάριου Δημητριάδη σε Συνέδριο που διοργανώνει η ΕΠΑ για τον ανταγωνισμό


Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση σας για να προλογίσω το εξαιρετικά ενδιαφέρον σημερινό συνέδριο, στο επίκεντρο του οποίου είναι η πολιτική του ανταγωνισμού.

Ένα, χωρίς αμφιβολία, επίκαιρο ζήτημα, σε μια περίοδο όπου η χώρα μας προσπαθεί να αφήσει πίσω της την ύφεση και να επανέλθει σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Είκοσι μήνες μετά το ισχυρό σοκ που δέχθηκε η κυπριακή οικονομία, αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα σε μεταβατικό στάδιο. Η ανάκαμψη δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, βρισκόμαστε ωστόσο σε καλό δρόμο, με τις θετικές ενδείξεις να είναι ήδη ορατές. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να μπούμε σε πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της ανάκαμψης αποτελεί ασφαλώς η ενίσχυση του τομέα της επιχειρηματικότητας και η προστασία του ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη που όλοι μας προσδοκούμε και επιδιώκουμε.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, τροποποιήθηκε πρόσφατα η περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νομοθεσία. Με τις τροποποιήσεις ενισχύονται οι εξουσίες της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και οι συνθήκες του ανταγωνισμού στην αγορά, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται περαιτέρω σύγκλιση της εθνικής μας νομοθεσίας με το δίκαιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο του δίκαιου του ανταγωνισμού θα θέσει χωρίς αμφιβολία τις βάσεις για την καλλιέργεια κουλτούρας ανταγωνισμού και για την αλλαγή νοοτροπίας στον εν λόγω τομέα, απαραίτητα συστατικά για την αποκατάσταση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Φίλες και φίλοι,

Οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι, αλλά και ιδιαίτερα παραγωγικοί. Η κυπριακή οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης.
Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests των κυπριακών τραπεζών, καταδεικνύουν ότι η χώρα μας οδηγείται με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση. Τα αποτελέσματα τους θα συμβάλουν, χωρίς αμφιβολία, στη δυναμική έξοδο της Κύπρου στις αγορές και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η εν λόγω εξέλιξη βέβαια, όσο σημαντική και αν είναι για τη χώρα μας, δεν μπορεί από μόνη της να μας οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Για τη μετέπειτα πορεία μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να δώσουμε προοπτική και ευημερία στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν υποστεί βαρύτατες συνέπειες της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο στόχος μας περνάει μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε πραγματικούς όρους τιμών, του ανοίγματος των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και από τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων.

Η χώρα μας οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν εκ νέου εξωστρεφή και φιλική για τις επιχειρήσεις. Σύμμαχος μας σε αυτή την προσπάθεια είναι ασφαλώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας σε σχέση με άλλες χώρες. Η γεωγραφική μας θέση, το κλίμα και πάνω από όλα το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Οδηγός μας σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν μεταξύ άλλων και οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ανταγωνισμού. Στο σύστημα μιας ελεύθερης οικονομίας, όπως είναι η δική μας, το Κράτος οφείλει να ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να προωθεί τη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την ανάπτυξή της περιβάλλοντος.

Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν θα επιτρέψει να περιοριστεί ή να νοθευτεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά. Ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού αποτελεί, ακριβώς, σημαντικό στοιχείο ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σε μια εποχή όπου οι πόροι των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρήσεων, είναι περιορισμένοι, πρέπει να παρέχουμε τα νομοθετικά και άλλα μέσα που απαιτούνται για να διορθώνονται ή να αποτρέπονται τυχόν παρεκτροπές και προσπάθειες είτε αισχροκέρδειας είτε εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις. Αυτή τη δυνατότητα θα μας την προσφέρει, όπως προανέφερα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της ΕΠΑ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, αλλά και στην αντίστοιχη Ελληνική Αρχή, για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου. Είμαι βέβαιος πως το συνέδριο θα αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τους συμμετέχοντες.