7/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη
στην εκδήλωση με θέμα: «Σχέδιο Ενίσχυσης
της Νεανικής Επιχειρηματικότητας – 4η Προκήρυξη», στη Λευκωσία

 
Νιώθω πραγματικά πολύ περήφανος που μου δίδεται σήμερα η ευκαιρία να βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους, που διαθέτουν δημιουργικό πνεύμα, καινούριες ιδέες και είναι έτοιμοι να αναλάβουν ρίσκο και να επενδύσουν.

Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι, ακριβώς, να παραδώσουμε τις εγκριτικές επιστολές σε νέους και νέες που εντάσσονται στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Να είστε βέβαιοι πως η Κυβέρνηση σας θεωρεί ως ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τον τόπο, πάνω στο οποίο μπορούμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας για ανάπτυξη της οικονομίας. Οι πλείστοι από εσάς είστε απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολών μέσης εκπαίδευσης, είστε καταρτισμένοι με τις απαραίτητες ακαδημαϊκές και άλλες γνώσεις και, το κυριότερο, έχετε την απαιτούμενη όρεξη και το πάθος για να δημιουργήσετε μια νέα επιχείρηση. Διαθέτετε, άρα, όλα εκείνα τα προσόντα που χαρακτηρίζουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματία.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, επίσης, από τούτο εδώ το βήμα, ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεχίσει να σας στηρίζει και να νοιάζεται για σας. Εξού και προκηρύξαμε με επιτυχία, για τέταρτη φορά, το Σχέδιο Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Ένα Σχέδιο που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου εντάχθηκαν στο Σχέδιο και συνεχίζουν να υλοποιούν τα έργα τους 850 νέοι και νέες, με το συνολικό ποσό χορηγιών να ανέρχεται στα €28 εκατομμύρια. Περισσότερες λεπτομέρειες για το Σχέδιο θα αναφέρει στη συνέχεια ο Προϊστάμενος της Μονάδας Ένταξης και Παρακολούθησης του Υπουργείου μας, κ. Χρίστος Φωτιάδης.
Σημειώνω εδώ ότι στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 προγραμματίζουμε να διατεθούν τουλάχιστον ακόμα €18 εκατομμύρια για χρηματοδότηση των Σχεδίων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Εξάλλου, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας διαφαίνεται ότι το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας είναι ένα από τα πλέον πετυχημένα Σχέδια χορηγιών. Στην κάθε προκήρυξη επιδεικνύεται τεράστιο ενδιαφέρον από νέους και νέες και αποδεδειγμένα έχει συμβάλει στη δημιουργία εκατοντάδων νέων επιχειρήσεων και μεγάλου αριθμού θέσεων απασχόλησης. Ενδεικτικά να αναφέρω την εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων θα δημιουργηθούν περίπου δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας θα αντιμετωπίσετε προβλήματα και προκλήσεις. Μην ενδώσετε στην πρώτη δυσκολία. Προσεγγίστε την κάθε πρόκληση ως μια ευκαιρία και το κάθε πρόβλημα διαφορετικά, εφαρμόζοντας καινοτόμες λύσεις. Να έχετε πάντα κατά νουν ότι πολλά από αυτά που θα αντιμετωπίσετε, μπορούν να μετατραπούν σε επιτυχίες αν σας διακρίνει το πάθος και η αγάπη γι’ αυτό που κάνετε. Η ανάληψη ρίσκου, άλλωστε, είναι σημαντική σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, νοουμένου βέβαια ότι κινείται μέσα σε λογικά πλαίσια.

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω την ανάγκη να επιδείξετε υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών, των πελατών σας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Να είστε πάντα ειλικρινείς με τους πελάτες σας, τους καταναλωτές, αλλά και με το προσωπικό σας, σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας.

Κλείνοντας, σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους και στις επιδιώξεις σας και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Τόσο οι Λειτουργοί του Υπουργείου όσο και εγώ προσωπικά, θα στηρίζουμε τις προσπάθειές σας και θα σας παρέχουμε κάθε μορφής βοήθεια στη νέα σας επαγγελματική πορεία.

Να ευχαριστήσω, τέλος, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, που με τόσο ζήλο και αφοσίωση διαχειρίζονται τα Σχέδια χορηγιών και καταφέρνουν πάντα να επιτυγχάνουν, και πολλές φορές να ξεπερνούν, τους στόχους που θέτουν.