9/5/14

Επιχείρηση Διάσωσης από νορβηγικό πολεμικό πλοίο



Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι, στις 9 Μαΐου 2014 και ώρα 11:20π.μ.,  το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) έλαβε επείγουσα κλήση από το Πολεμικό Νορβηγικό πλοίο «ANDENES», το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των χημικών από τη Συρία, για σοβαρό τραυματισμό μέλους του πληρώματος.



Το ΚΣΕΔ άμεσα σχεδίασε και συντόνισε την εκτέλεση επιχείρησης Διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Αμμοχώστου 50 περίπου ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Ο τραυματίας, 21 χρόνων, υπέστη ηλεκτροπληξία και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αεροδιακομιδή εκτελέστηκε από το  ελικόπτερο (Ε/Π) «ΙΑΣΩΝ» της Αστυνομίας με τη συνοδεία έμπειρων νοσηλευτών των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.

Παράλληλα ενημερώθηκε, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Σχεδίου «ΝΕΑΡΧΟΣ», και τέθηκε σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η επιχείρηση έληξε στη 1.45 μ.μ με την προσγείωση του Ε/Π στο ελικοδρόμιο του ΚΕΝ Λάρνακας και την παράδοση του τραυματία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λάρνακας. Η κατάσταση του τραυματία χαρακτηρίζεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, μέσω του οποίου ενημερώθηκε επίσημα η Νορβηγική Πρεσβεία.


09/5/2014