9/5/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την Ημέρα της Ευρώπης

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την Ημέρα της Ευρώπης


Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης γιορτάζουμε σήμερα την ευρωπαϊκή Ιδέα και το ευρωπαϊκό όραμα με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η Διακήρυξη Σούμαν στις 9 Μαΐου 1950 σηματοδότησε ουσιαστικά την αρχή του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος ήταν και παραμένει η επίτευξη ευημερίας, διαρκούς ειρήνης και ουσιαστικής αλληλεγγύης.

Οι βασικές αρχές της Ευρώπης για ισονομία και ισοτιμία των κρατών μελών διασφαλίζουν τη διατήρηση του αξιόπιστου και αποτελεσματικού ρόλου και των μικρών κρατών τόσο σε περιφερειακά όσο και σε διεθνή θέματα. Η Κύπρος συνδράμει έμπρακτα στο όραμα που είχαν οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για μια Ευρώπη δημοκρατική, ειρηνική και ευημερούσα.

Η Κύπρος αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και από το 2004 είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει σε επανένωση της Κύπρου, θα πρέπει να διασφαλίζει και να συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργότερη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού καθίσταται απαραίτητη.

________________