9/5/14

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επιστρέφει στο σχολείο του, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Back to school» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, σε μια συμβολική μέρα για την Ευρώπη, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “EU Back to School” και επιστρέφει στο σχολείο του, το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.


Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου ετοίμασαν μια συγκινητική παρουσίαση για τα μαθητικά χρόνια του Υπουργού στο Γυμνάσιο, την οποία εμπλούτισαν με μουσικά τραγούδια οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και καθηγητές του Υπουργού. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σόλων Χαραλάμπους. Στη συνέχεια ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιος Μακροπουλιώτης αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά, πάνω στα οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με ιδιαίτερη έμφαση στην επέτειο της 9ης Μαΐου, κατά την οποία γιορτάζεται η “Μέρα της Ευρώπης” και συγκεκριμένα η διακήρυξη Σουμάν.

«Η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και αυτό επισημαίνεται μέσα στο πρόγραμμα της Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προτεραιότητα της Διακυβέρνησης αποτελεί η Ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και η προώθηση των ‘πράσινων επαγγελμάτων’, σε όλους τους τομείς, για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας,» ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός έδωσε, με τη σύντομη τοποθέτησή του, το έναυσμα για συζήτηση με μαθητές του σχολείου επιλέγοντας ως θέμα τα «πράσινα επαγγέλματα και νέες θέσεις εργασίας» και με ποιο τρόπο τα πράσινα επαγγέλματα μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στην ανεργία διασφαλίζοντας συνάμα την περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία ενός τόπου. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλιών και ευρύτερα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή.

Η πρωτοβουλία «EU Back to School» εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στελέχη με γνώσεις σε θέματα της ΕΕ, τα οποία επιστρέφουν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου φοίτησαν και παρουσιάζουν ή συζητούν με τους μαθητές για την ΕΕ, τις πολιτικές και τις δραστηριότητές της. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στα ευρωπαϊκά θέματα και να νιώσουν την Ευρώπη πιο κοντά τους.

Την πρωτοβουλίαEU Back to Schoolσυντόνισαν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της ΕΕ.

_______________