9/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου στα εγκαίνια της 1ης έκθεσης κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Cyprus»

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου στα εγκαίνια της 1ης έκθεσης
κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Cyprus»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης προβολής κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Cyprus» και απολογούμαι ειλικρινά γιατί λόγω απρόοπτου κωλύματος δεν μπόρεσα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

Η έκθεση «Made in Cyprus» αποτελεί μια πραγματικά αξιόλογη πρωτοβουλία της εταιρείας World Trade Center Cyprus και ένα μοναδικό τρόπο προώθησης και διαφήμισης των παραδοσιακών, και όχι μόνο, προϊόντων και υπηρεσιών της Κύπρου. Σκοπός της, η ανάδειξη και υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, βιομηχάνων και παροχέων υπηρεσιών, οι οποίοι πέραν του οξύτατου ανταγωνισμού έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που πλήττει την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού προωθούν έμπρακτα τον στόχο όλων μας για τη δημιουργία ζωντάνιας και κινητικότητας στην αγορά και φέρνουν πιο κοντά τους επαγγελματίες των κλάδων με το ευρύ κοινό. Επιπλέον, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών επαφών και δραστηριοτήτων και στην προώθηση των ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η παρουσία εδώ σήμερα εκπροσώπων των World Trade Centers από Άπω Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια και Βόρεια Ευρώπη, δίνει το στίγμα των προοπτικών που διανοίγονται για την προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί οικοδεσπότες για τη διεξαγωγή ανάλογων εκθέσεων «Made in Cyprus» στις χώρες τους, τη διάδοση πληροφοριών για τα υψηλής ποιότητας κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες και την οικοδόμηση επιχειρηματικών συνεργασιών.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την παρούσα έκθεση διασφαλίζεται η δυνατότητα στους Κύπριους εκθέτες να συμμετάσχουν στις μελλοντικές εκθέσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να γίνουν στο εξωτερικό, καθώς και η ευκαιρία να έχουν οργανωμένες συναντήσεις με ενδεχόμενους αγοραστές στις χώρες που θα επισκεφθούν.

Την περίοδο αυτή οι εξαγωγές και, γενικότερα, η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν θέμα επιβίωσης για τις κυπριακές επιχειρήσεις, αλλά και για την ίδια την κυπριακή οικονομία. Ο επιχειρηματικός μας κόσμος δείχνει να έχει αντιληφθεί απόλυτα αυτή την ανάγκη και δραστηριοποιείται ήδη ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση, αξιοποιώντας με κάθε δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Κύπρος ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με πολλά και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σε συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο, θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων. Προς τούτο, το Υπουργείο μας εφαρμόζει σειρά μέτρων, όπως είναι η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, η διοργάνωση σεμιναρίων, επιχειρηματικών φόρουμ και εκδηλώσεων προβολής προϊόντων σε στοχευμένες αγορές, η διεξαγωγή ερευνών αγοράς, η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και αγοραστών και η αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των εθνικών και διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων.

Θεωρώ ότι η διοργάνωση εκθέσεων όπως η σημερινή, με τη στήριξη όλων των συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη και προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Είμαι δε βέβαιος ότι η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά θα έχει και συνέχεια.

Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την εταιρεία World Trade Center Cyprus για την καθόλα άψογη διοργάνωση και να καλωσορίσω στην Κύπρο τους εκπροσώπους των αντίστοιχων οργανισμών του εξωτερικού, στη συνεργασία των οποίων και προσβλέπουμε. Εύχομαι, τέλος, κάθε επιτυχία σε όλους τους εκθέτες και επισκέπτες αυτής της πρώτης έκθεσης «Made in Cyprus».

Σας ευχαριστώ.
______________

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου του Υπουργείου κα Νέλλη Κουλία.