14/1/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής για την κατάσταση στις κεντρικές φυλακές





Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου αναφερόμενος σήμερα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στις κεντρικές φυλακές είπε: «Θέλω να εκφράσω την αγωνία ολόκληρης της Βουλής των Αντιπροσώπων και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τα όσα διαδραματίζονται στις κεντρικές φυλακές,  που πράγματι συνιστούν προσβολή για τον πολιτισμό μας και για ένα ευρωπαϊκό κράτος.


Δεν υπάρχει  αμφιβολία ότι χρειάζεται εις βάθος διερεύνηση των αιτίων και των αιτιατών αυτών των σωρευτικών αυτοχειριών που θα πρέπει να έχουν μια εξήγηση. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι, σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκονται, να  αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Δεν χωρεί ούτε ολιγωρία, ούτε καθυστέρηση στο να ληφθούν αλλά και να  υλοποιηθούν μέτρα που θα αποκαθιστούν το αίσθημα εμπιστοσύνης προς το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Χθες άκουσα ότι έχει ληφθεί μια απόφαση για αποχώρηση του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών και σήμερα άκουγα τον ίδιο να λέει ότι βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα και να ασκεί διοίκηση. Και διερωτώμαι τι συμβαίνει».

Κληθείς να απαντήσει  κατά πόσο αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις για την Κύπρο και διεθνώς ο κ. Ομήρου είπε: «Ασφαλώς η εικόνα της χώρας  τίθεται σε κίνδυνο και στον ευρωπαϊκό και στον διεθνή χώρο χωρίς αμφιβολία. Είμαστε μια χώρα η οποία πρέπει να δικαιώνουμε  και να επιβεβαιώνουμε τον πολιτισμό μας».   

__________________