22/1/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φ. Φωτίου στην εορταστική εκδήλωση του Αθλητικού Συλλόγου Χαράλαμπος Πεττεμερίδης



Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
  

Με ιδιαίτερη χαρά έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα στην εορταστική εκδήλωση του Αθλητικού Συλλόγου Χαράλαμπος Πεττεμερίδης, για την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας, με την ευκαιρία έλευσης του νέου έτους.



Προβαίνοντας σε μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς που μας πέρασε, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το 2013, έφερε την πατρίδα μας αντιμέτωπη με σωρεία προκλήσεων και πρωτόγνωρων καταστάσεων. Κρατάμε τις ευχάριστες στιγμές και αξιολογούμε με υπευθυνότητα τις δυσάρεστες.

Αναντίλεκτα, η οικονομική κρίση επηρέασε έντονα πολλές πτυχές της ζωής μας. Το αρνητικό σκηνικό στην οικονομική ζωή του τόπου, έχει προκαλέσει πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων και αναταραχών. Έχοντας κατάλληλο προγραμματισμό και εργαζόμενοι σε πλαίσιο ομοψυχίας και συλλογικότητας, είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε την αρνητική συγκυρία και να οδηγήσουμε εκ νέου την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης.

Οι εξελίξεις στον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν φέρει στο προσκήνιο, τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμορφώνουν τις αναγκαίες συνθήκες και την ώθηση για επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού. Είναι βέβαια αποδεκτό από όλους ότι, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, μπορεί να επιφέρει οφέλη για όλους τους νόμιμους κάτοικους του νησιού μας, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προόδου και ευημερίας.
Όλες οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, τελούνται με γνώμονα την τελική επίτευξη κοινής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας στα σπίτια τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι, έχουμε την πρόθεση να εισέλθουμε στην διαδικασία ενδελεχούς συζήτησης όλων των πτυχών του προβλήματος και να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική. Δεν ασπαζόμαστε επουδενί την άποψη ότι, η διαδικασία των συνομιλιών μπορεί να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι ευκαιριακών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, επιδιώκει την κατάληξη σε εκείνη τη λύση, η οποία θα προϋποθέτει τη μία κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια και τη μία διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που θα προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη χωρίς αντιπαλότητες, συρματοπλέγματα και διαχωριστικές γραμμές. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε για επίτευξη ευοίωνου μέλλοντος για τις επερχόμενες γενεές.

Αναντίλεκτα, το 2014 προδιαγράφεται ως έτος λήψεως σημαντικών αποφάσεων. Αναλογιζόμενοι τις υποχρεώσεις μας, με συνέπεια και υπευθυνότητα, καλούμε άπαντες σε εγρήγορση και αγαστή συνεργασία, έτσι που να πετύχουμε τους κοινούς εθνικούς μας στόχους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική προσφορά σας στα κοινά και στην πατρίδα. Σε μια εποχή κατά την οποία δυστυχώς, το προσωπικό συμφέρον προσπαθεί έντονα να επιβληθεί του ανιδιοτελούς και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, οι πολυσχιδείς δράσεις του Σωματείου σας δίνουν νόημα σε αξίες όπως η φιλοπατρία και η αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η προσφορά σας, αποδεικνύει έμπρακτα την ουσιαστική διάσταση της ύπαρξης αλλά και της αξιοπρέπειάς μας.

Εύχομαι σε όλους, χρόνια πολλά, υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

_________________