9/12/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.



Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Τάσος Τζιωνής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Adly Mansour και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Hazem El-Bablawi.

Στη συνέχεια θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού El-Bablawi.

Μεταξύ των συμφωνιών που θα υπογραφούν είναι:
·         Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αναφορικά με την κοινή ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων που ευρίσκονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής,
·         Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, και
·         Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του αιγυπτιακού Νοσοκομείου για Παιδιά με Καρκίνο, για συνεργασία στην παροχή υπηρεσιών, έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς των ιατρικών και βιοϊατρικών επιστημών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο στις 12 Δεκεμβρίου το απόγευμα.
_______________