10/12/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων






Η 10η Δεκεμβρίου 2013 σηματοδοτεί την 65η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948, η οποία αποτελεί το θεμέλιο των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.



Αυτή την ημέρα, συνάνθρωποί μας ανά το παγκόσμιο εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινά τους δικαιώματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα και συντάσσεται πλήρως με τη σχετική δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερο από 39 χρόνια ο κυπριακός λαός συνεχίζει να υφίσταται κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σαν αποτέλεσμα της παράνομης στρατιωτικής κατοχής του 36.2% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Εκατοντάδες Κύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι, οι εκτοπισμένοι συνεχίζουν να στερούνται τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ οι μερικές εκατοντάδες εγκλωβισμένοι που διαμένουν ακόμη στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου συνεχίζουν να υφίστανται περιορισμούς στην άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η Τουρκία έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων αποφάσεων του ΕΔΑΔ, να αποκαταστήσει αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα. 

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει με αταλάντευτη προσήλωση τις προσπάθειες της για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των προνοιών των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η οποία θα αποκαταστήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. 

Η Κύπρος, ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει ανησυχία για την αυξανόμενη βία και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο και δεσμεύεται, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να συνεχίσει με αφοσίωση την προώθηση του σεβασμού και της προστασίας του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους. Ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας για την Κύπρο και η περιφρούρησή τους από τις Αρχές της Δημοκρατίας θα συνεχισθεί με αμείωτη προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατία θα μετάσχει στη δεύτερη εξέτασή της από την Οικουμενική Περιοδική Αναθεώρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, την έδρα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Φεβρουάριο 2014. Η Οικουμενική Περιοδική Αναθεώρηση είναι ο θεμελιώδης μηχανισμός του ΟΗΕ ο οποίος εξετάζει τις επιδόσεις όλων των Κρατών Μελών του ΟΗΕ αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εξέταση θα δώσει στην Κύπρο την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα τις βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρία που απεκόμισε κατά την προσπάθεια προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

----------------