10/12/13

Ο Βουλευτής δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετέχει στις εργασίες της 6ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης






Στα πλαίσια των εργασιών της 6ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), που πραγματοποιείται στο Ισλαμαμπάντ, ο Βουλευτής δρ Κυριάκος Χατζηγιάννης, πήρε μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης για την Οικονομία και την Αειφόρο Ανάπτυξη.



O κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια και οι εκπρόσωποί τους στις προσπάθειες για επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και των στόχων του «Ασιατικού Αιώνα», δίδοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Επισήμανε δε ότι οι όποιες ανησυχίες και οι προσδοκίες για αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής της ΑΚΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ένεκα των αδυναμιών και στρεβλώσεων που παρουσιάζουν η παγκοσμιοποίηση και φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Επισήμανε ακόμα πως, παρά το ότι η χρηματοπιστωτική και εμπορική φιλελευθεροποίηση συνέβαλαν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη κάποιων χωρών, η συστημική ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 2000 και οι αρνητικές επιπτώσεις της στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πολλών χωρών, αποτελούν ξεκάθαρο παράδειγμα των μειονεκτημάτων της ραγδαίας φιλελευθεροποίησης των αγορών, χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές και της δέουσας διαχείρισης όσον αφορά στη διακίνηση κεφαλαίων.
Για μεγάλο αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, το διεθνές εμπορικό σύστημα, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν έχει αποφέρει μέχρι σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από πλευράς των αναπτυσσομένων χωρών, πρόσθεσε, επικρίνεται η μη πλήρης συμμόρφωση των ανεπτυγμένων χωρών με τις υποχρεώσεις τους, ειδικότερα όσον αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης των αναπτυσσομένων χωρών στις διεθνείς αγορές, καθώς και η μη καθιέρωση από τον ΠΟΕ ίσων όρων ανταγωνισμού.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη γεωγραφική εμβέλεια του οργανισμού, καθώς και τις μεγάλες ομοιότητες αλλά και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών του, ο κ. Χατζηγιάννης εισηγήθηκε τη διεκδίκηση πιο συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης των προκλήσεων και ευκαιριών που παρουσιάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ασιατικής ηπείρου.

Τόνισε, τέλος, την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων κοινοβουλίων στην προώθηση της αναγκαίας αλληλεγγύης και την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Ιδιαίτερα σημαντική μπορεί και πρέπει να είναι η συμβολή των κοινοβουλίων στην αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών δομών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και ενοποιημένου συστήματος που θα έχει ως πυρήνα του την αειφόρο ανάπτυξη για την ασιατική ήπειρο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

---------------------