10/12/13

Παρέμβαση της βουλευτή δρος Στέλλας Δημητρίου-Μισιαούλη στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση





Άρχισαν χθες στο Ισλαμαμπάντ οι εργασίες της 6ης Συνόδου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις οποίες μετέχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούμενη από τους βουλευτές δρα Στέλλα Δημητρίου-Μισιαούλη και δρα Κυριάκο Χατζηγιάννη.



Σε παρέμβασή της σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για Πολιτικές Υποθέσεις η κα Μισιαούλη, επισημαίνοντας τις πολλαπλές απειλές κατά της ασφάλειας στον σημερινό κόσμο, τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών στην Ασία, έγκειται στη συνένωση δυνάμεων προς αναζήτηση ενισχυμένων προσεγγίσεων που να καταπολεμούν την άνιση κατανομή του πλούτου. Τέτοιες προσεγγίσεις, πρόσθεσε, πρέπει να παρέχουν τα αναγκαία εφόδια για επίτευξη μιας στοχευμένης συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζοντας τις συνθήκες απόλυτης φτώχειας που εξακολουθούν να επικρατούν και που παγιδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε κλοιούς πείνας και ασθενειών, η κα Μισιαούλη ανέφερε ότι οι ασιατικές χώρες καλούνται να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ. Η Κύπρια βουλευτής σημείωσε, ως βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, τις αναληφθείσες πρωτοβουλίες για ανακούφιση των αναπτυσσομένων χωρών και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, κυρίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους των χωρών αυτών, καθώς και στην εξεύρεση δικαιότερων οικονομικών και εμπορικών μηχανισμών για τις συγκεκριμένες χώρες.

Η κα Μισιαούλη επισήμανε, ωστόσο, ότι παρά τις διακηρύξεις της διεθνούς κοινότητας οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην αναπτυξιακή βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ παράλληλα παρατηρείται και μια σταθερή μείωση στις εκταμιεύσεις για αναπτυξιακή βοήθεια. Η Κύπρια βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη πιο στοχευμένης αναπτυξιακής βοήθειας, κυρίως μέσω της δημιουργίας βασικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της Ασίας, της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της στέγασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της ευημερίας των παιδιών, καθώς και μέσω της ανάπτυξης των αναγκαίων δεξιοτήτων για προσέλκυση επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς.

Η κα Μισιαούλη τόνισε την πρωταρχική σημασία διασφάλισης του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινές προσπάθειες για καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στην Ασία. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατική σταθερότητα.

Καταλήγοντας, η κα Μισιαούλη σημείωσε με ικανοποίηση το πνεύμα συλλογικότητας που διέπει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στην Ασιατική Συνέλευση Κοινοβουλίων για επίτευξη κοινών στόχων. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη επίδειξης της αναγκαίας πολιτικής βούλησης προκειμένου οι διακηρύξεις να μεταφραστούν σε πράξεις, προς υλοποίηση των επιθυμητών στόχων.  


-----------------