26/11/13

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ






Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 25 και 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.



Σε παρέμβασή του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη «Διευθέτηση για Συνεργασία για την Εκπαίδευση και τις Δεξιότητες» και ζήτησε τη στήριξη των ομολόγων του αναφορικά με το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης της Κύπρου, στο πλαίσιο της υπό αναφορά νέας αναβαθμισμένης συνεργασίας της ΕΕ με τον ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε ότι η  παρεμπόδιση της πλήρους συμμετοχής της Κύπρου στις έρευνες του ΟΟΣΑ, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και συγκεκριμένα της πρόταξης του δικαιώματος αρνησικυρίας από την Τουρκία, συνιστά παραβίαση της αρχής της ίσης αντιμετώπισης όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την έμπρακτη υποστήριξή τους προς την Κύπρο εξέφρασαν αριθμός κρατών μελών.

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης προσανατολισμού αναφορικά με την επένδυση στους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους και την Ψηφιακή Μάθηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού υπογράμμισε στην παρέμβασή του την ανάγκη εκπόνησης συντονισμένης στρατηγικής για την εξασφάλιση των επιθυμητών μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη διασφάλισης όλων των μορφών μάθησης, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής που σχετίζεται με την ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της μαθησιακής διαδικασίας. 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου εγκρίθηκαν, επίσης, Συμπεράσματα που αφορούν στην αποτελεσματική ηγεσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και την παγκόσμια διάσταση της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

____________