22/11/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στη διημερίδα: «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας – Νεολαία σε Κίνηση 2013»




Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα για τη επίσημη έναρξη της διημερίδας που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο και από το δίκτυο EURES Κύπρου με στόχο την από κοινού προώθηση δύο πολύ σημαντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε Κίνηση» και του θεσμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Εργασίας». 
Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι δύο μόνο από τα εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων μέσα από την παροχή ευκαιριών κατάρτισης ή/και απασχόλησης σε άλλα κράτη μέλη αλλά και στην Κύπρο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλωσορίσω και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους στη διημερίδα τους Συμβούλους EURES από δώδεκα κράτη μέλη καθώς και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων από το εξωτερικό και την Κύπρο.

Ανέκαθεν η ανεργία μεταξύ των νέων, ακόμα και πριν από την οικονομική ύφεση ήταν πιο ψηλή από την γενική ανεργία, όμως η οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα τους νέους σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού.  Ειδικότερα στον τόπο μας έχουν δημιουργηθεί πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε για πρώτη φορά αφού για δεκαετίες στο παρελθόν επικρατούσαν συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της ανεργίας των νέων έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια που εστιάζονται στους νέους χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει και τις άλλες ομάδες των ανέργων.  Ενδεικτικά αναφέρω το σχέδιο τοποθέτησης σε επιχειρήσεις/οργανισμούς άνεργων νέων αποφοίτων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς απόκτησης εργασιακής πείρας στο οποίο συμμετείχαν 2500 νέοι.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προγραμματίζει να θέσει πολύ σύντομα σε εφαρμογή ακόμα δύο νέα σχέδια τα οποία θα αφορούν τους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόσθετα, το 2014 θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύστασης «Εγγύηση για τη νεολαία» σύμφωνα με την οποία εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που οι νέοι θα ολοκληρώσουν ή διακόψουν την εκπαίδευσή τους ή θα παραμείνουν άνεργοι, πρέπει να τους προσφέρεται μια τουλάχιστον ευκαιρία για απασχόληση ή περεταίρω εκπαίδευση ή κατάρτιση. Για την υλοποίηση της εν λόγω σύστασης αλλά και για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων γενικότερα, ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων.

Σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο σε σχέση με την εργοδότηση των νέων, καταβάλλεται παράλληλα προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση των νέων, αναφορικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρώπη σχετικά με εκπαίδευση και απασχόληση. Στόχος μας είναι να δώσουμε στους νέους τα απαραίτητα εφόδια και την έμπνευση να διερευνήσουν όλες τις πιθανότητες που παρέχει η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων, και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες της κινητικότητας στην εργασία και μάθηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιγραμματικά να αναφερθώ σε τρία δίκτυα από τα οποία οι νέοι μπορούν να αντλήσουν πληροφόρηση αλλά και βοήθεια για απασχόληση:

Στην διαδικτυακή πύλη του ΠΛΩΤΕΑ, στην οποία οι νέοι μπορούν εύκολα να βρουν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ευρώπη και να μάθουν περισσότερα για το πανεπιστήμιο που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών που τους ταιριάζει,

Στο κέντρο EUROGUIDANCE, το οποίο μπορεί να δώσει πληροφόρηση σχετικά με ιδρύματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη ενώ στο Εθνικό Κέντρο EUROPASS θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Ευρωπαϊκό Πρότυπο βιογραφικό σημειώματος το οποίο βοηθά τους νέους να αποκρυπτογραφήσουν με σαφήνεια τις γνώσεις και δεξιότητες τους, και τέλος στο Δίκτυο EURES, το οποίο προσφέρει πληροφόρηση για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί την κινητικότητα των εργαζομένων σε 32 κράτη μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού  Οικονομικού Χώρου.
Τελειώνοντας θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη διημερίδα.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για την πρωτοβουλία της για την από κοινού διοργάνωση της δράσης αυτής και να ευχηθώ σε όλους όπως με την ολοκλήρωση αύριο της διημερίδας να έχετε επιτύχει τον σκοπό για τον οποίο αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε αυτήν.
-----------------------