22/11/13

Πραγματοποιήθηκε το περιφερειακό συνέδριο «ΕΕ – Κύπρος – Περιβάλλον και Πολιτιστικό Τοπίο»



Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η Διευθύντρια Έργου του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα, συνδιοργάνωσαν, στις 15 Νοεμβρίου, περιφερειακό συνέδριο με θέμα: «ΕΕ – Κύπρος – Περιβάλλον και πολιτιστικό τοπίο».



Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα, φιλοξένησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου και σε αυτήν απηύθυναν χαιρετισμούς η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος δρ Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, ο Κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, ενώ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του Ευρωβουλευτή των Ελλήνων Πράσινων κ. Νίκου Χρυσόγελου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατικών Υπηρεσιών, όπως επίσης και εκπρόσωποι των πανεπιστημίων Κύπρου, Frederick και Νεάπολης, του ΕΤΕΚ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, αλλά και φορέων όπως οι οργανισμοί Πάφος 2017και Terra Cypria, η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι του Ακάμα» και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Κατά το Συνέδριο έγιναν παρουσιάσεις από τη Διευθύντρια Έργου του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα και εκπροσώπους των αρμοδίων κρατικών Υπηρεσιών σε σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο της περιοχής του Ακάμα, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα, τα αρχαία μνημεία και την αρχαιολογική δραστηριότητα στον Ακάμα, την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το τοπίο, όπως επίσης και σε σχέση τις μελέτες, έρευνες και μέτρα τα οποία λαμβάνονται και χορηγίες οι οποίες παρέχονται για συντήρηση και επέκταση των ξηρολιθικών κατασκευών.

Παρουσιάσεις έγιναν, επίσης, από διακεκριμένους επιστήμονες από το εξωτερικό και την Κύπρο που προσκλήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, έγιναν παρουσιάσεις για την οικουμενικότητα και αξία των ξηρολιθικών κατασκευών και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα διεπιστημονικού προγράμματος που διενεργήθηκε στα νησιά Άνδρος, Μήλος και Νάξος για την ποικιλία  και τους αριθμούς ζώων, εντόμων, φυτών, ερπετών και άλλων ειδών, τα οποία καταμετρήθηκαν σε ξερολιθιές στα πιο πάνω νησιά.

Έγιναν επίσης παρουσιάσεις για τους διάφορους τύπους ξηρολιθικών κατασκευών και την αξία τους στον διεθνή και ελλαδικό χώρο, για τις δράσεις που αναλαμβάνονται για τη διαχείριση και διατήρησή τους, για την τέχνη της ξερολιθιάς στην Κύπρο, τα είδη και την αξία τους στη συγκράτηση του εδάφους, για τη δημιουργία εύφορης γης, τη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων, την καταπολέμηση της απερήμωσης αλλά και για την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.

Στη συνέχεια, ομάδα συμμετεχόντων στο συνέδριο περπάτησε στο παραδοσιακό «Μονοπάτι του Αγιασμάτου» στον Κάθηκα, στο οποίο διατηρούνται ακόμη ξηρολιθικά τοιχία οριοθέτησής του.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου δόθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι του φωτογραφικού διαγωνισμού «Ακάμας: Η λαϊκή αρχιτεκτονική των οικισμών, η ύπαιθρος, η αρχαιολογία και το παραδοσιακά δομημένο πολιτιστικό τοπίο της υπαίθρου». Αριθμός φωτογραφιών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού παρουσιαστήκαν σε έκθεση κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου. Η έκθεση θα παραμείνει στην αίθουσα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. ή κατόπιν ειδικής διευθέτησης με τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

-----------------------------

22/11/2013