12/9/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηχορύπανσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη, για τον περί Κέντρων Αναψυχής (άδειες εκπομπής Ήχου) Νόμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Η σημερινή σύσκεψη ήταν συνέχεια της προηγούμενης που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της ηχορύπανσης. Ζητήσαμε από τους υπηρεσιακούς των εμπλεκόμενων Τμημάτων να μας παρουσιάσουν προτάσεις και εισηγήσεις, έτσι ώστε να καταφέρουμε ως Πολιτεία – ενισχύοντας την υφιστάμενη Νομοθεσία – να δώσουμε λύση στο μεγάλο θέμα της ηχορύπανσης.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αναφορικά με τον τρόπο αλλά και τα μέσα μέτρησης της ηχορύπανσης. Στη συνέχεια, το Τμήμα Πολεοδομίας μας έδωσε εισηγήσεις μέσα από τις οποίες θα καθορίζονται χωροταξικά οι περιοχές στις οποίες υπάρχει ηχορύπανση. Η κατάληξη θα είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές με συγκεκριμένο όριο ήχου.

Το άλλο θέμα που είδαμε είναι το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη ελέγχου αλλά και επιβολής ποινών.

Αφού, λοιπόν, έρθουν κοντά μας αυτά, στη λεπτομέρειά τους, θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαμόρφωση Νομοσχεδίου πριν το τέλος του χρόνου που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δήλωσε τα εξής: «Τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες απαντήσεις για καυτά ερωτήματα τα οποία βασάνιζαν την Πολιτεία για πολλά χρόνια, στα πλαίσια εφαρμογής μιας Νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε το 2007 και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Μπορώ να πω ότι - και με κάποιες τροποποιήσεις που θα γίνουν - αυτή η Νομοθεσία θα δώσει λύσεις. Οι εφαρμογές που θα γίνουν θα δώσουν λύσεις στο θέμα της ηχορύπανσης που ταλανίζει πολλούς συμπολίτες μας, ειδικά εκείνους που βρίσκονται κοντά σε χώρους κέντρων αναψυχής. Έτσι, μέσα από τους προγραμματισμούς που γίνονται, τις τεχνικές εφαρμογές, τον καθορισμό των ορίων ήχου που μπορεί να εκπέμπονται κατά περιοχή και τον αποτελεσματικό έλεγχο ο οποίος δεν θα γίνεται πλέον μόνο από την Αστυνομία, αλλά και από την ίδια την Τοπική Αρχή (από Λειτουργούς, δηλαδή, των Δήμων και των Κοινοτήτων), θα μπορέσουμε να έχουμε έναν αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της κατάστασης: Είτε με την επιβολή εξωδίκων προστίμων είτε, σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, με ποινικές διώξεις ενώπιον δικαστηρίων.

Η προσπάθειά μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τα κέντρα αναψυχής, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση γιατί ο καθένας μας θέλει να έχει μια ποιότητα ζωής εκεί όπου διαμένει».

Τέλος, από πλευράς του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δήλωσε τα ακόλουθα: «Συμφωνώ με τους δύο συναδέλφους μου Υπουργούς ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και των τριών Υπουργείων έχουν θέσει επί τάπητος όλες αυτές τις προτάσεις για να δοθεί μια λύση στο όλο θέμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με όλους τους εμπλεκομένους, και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι για να ρυθμίσουμε αυτό το καυτό θέμα που ταλανίζει όλους εμάς τα τελευταία έξι - επτά χρόνια».