12/9/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για το θέμα της «πράσινης πολυκατοικίας» στη Λάρνακα

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους αναφορικά με το θέμα της λεγόμενης πράσινης πολυκατοικίας στη Λάρνακα, στην οποία διαμένουν πρόσφυγες:

«Σε αυτή την πολυκατοικία, ως γνωστόν, στεγάζονται πρόσφυγες. Πρέπει να αναφέρω ότι η εν λόγω πολυκατοικία είναι άκρως επικίνδυνη. Οι οικογένειες που διαμένουν εκεί θα πρέπει να μετακινηθούν 'χθες'.
Επαναλαμβάνω ότι η πολυκατοικία είναι άκρως επικίνδυνη. Δύο από τους διαμένοντες εκεί αρνούνται να μετακινηθούν. Ως ο αρμόδιος Υπουργός, θα εκδώσω διάταγμα έτσι ώστε να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πολυκατοικία.

Προκύπτει το ερώτημα πού θα στεγαστούν. Εμείς φροντίσαμε ώστε να διαμένουν σε διαμερίσματα και το ενοίκιο θα το καταβάλλει η Κυβέρνηση, μέχρις ότου μπορέσουμε να τους στεγάσουμε σε άλλο χώρο. Τους έχει προταθεί να τους δοθεί οικία στο Τσιακιλερό. Παρόλα αυτά, οι δύο προαναφερθέντες αρνούνται να μετακινηθούν και επιμένουν η οικία ή το διαμέρισμα που θα τους δοθεί να είναι στο συγκεκριμένο χώρο. Δηλαδή, να κατεδαφιστεί η πράσινη πολυκατοικία, να κτιστεί άλλη πολυκατοικία στη θέση της και να παραμένουν εκεί.

Επαναλαμβάνω, εκείνο που επείγει για μας αυτή τη στιγμή είναι να μετακινηθούν, διότι πραγματικά κινδυνεύει η ζωή τους.

Όπως είπα και πριν, αναλαμβάνουμε να τους ενοικιάζουμε χώρο μέχρις ότου τους στεγάσουμε κάπου αλλού. Αν δεν είναι στο συγκεκριμένο χώρο και είναι σε σπίτια στο Τσιακιλερό, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να αρνούνται να μετακινηθούν και να επιμένουν να θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο λόγος που δεν δεχόμαστε να είναι εκεί ο τελικός χώρος είναι γιατί κρίνουμε ότι σε αυτό το χώρο μπορούν να κτιστούν πολύ περισσότερα διαμερίσματα για άλλους πρόσφυγες και πιο μεγάλα για πολυμελείς οικογένειες».