12/9/13

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού επέδωσε την Ετήσια Έκθεσή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για το έτος 2012.

Μετά τη συνάντηση, η κα Κουρσουμπά σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα: «Επέδωσα σήμερα την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου μου για το 2012 στην οποίαν αναφέρονται οι δράσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Όπως έχω αναφέρει στον Πρόεδρο, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν στη χώρα μας εθνικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι ο θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, διότι αυτό συμβάλλει στην εμπέδωση μιας κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δημιουργία δημοκρατικών διαδικασιών και τη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικών πολιτικών.

Έχω εκφράσει την ικανοποίηση μου προς τον Πρόεδρο για το γεγονός ότι ο θεσμός που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια έχει καταξιωθεί στην κρίση του κόσμου τόσο εδώ στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αφού έχω την Προεδρία του δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί για φέτος και έχει δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Τα χρόνια αυτά οι Υπουργοί και άλλες αρμόδιες Αρχές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δέχονται τις παρεμβάσεις μου σαν ένα εργαλείο για να διαμορφώσουν σωστές αποφάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού, σωστές διαδικασίες και ακόμα και για την αλλαγή νομοθεσιών. Και η Βουλή στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις της Επιτρόπου.

Η Έκθεση παρουσιάζεται μέσα από τους τέσσερις πυλώνες της δράσης της Επιτρόπου. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο ελεγκτικός δηλαδή που εξετάζουμε παράπονα είτε αυτεπάγγελτα είτε όταν μας υποβληθούν και κάνουμε παρεμβάσεις για να διορθωθούν καταστάσεις που αφορούν συγκεκριμένα παιδιά, αλλά και για να βελτιωθούν πολιτικές, διαδικασίες και νομοθεσίες που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν παιδιά.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με δράσεις για να εμπεδώσουμε κουλτούρα σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού και στο πλαίσιο αυτό κάνουμε σεμινάρια για επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί».

Πρόσθεσε ότι «ο τρίτος πυλώνας στοχεύει στη στήριξη και ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών και έχουμε συναντήσεις με ομάδες παιδιών όπως είναι η ομάδα εφήβων-συμβούλων της Επιτρόπου και άλλα οργανωμένα σύνολα παιδιών. Ο τέταρτος πυλώνας είναι η αρμοδιότητα να εκπροσωπώ παιδιά στο δικαστήριο, όταν το δικαστήριο κρίνει ότι αυτό θα διασφαλίσει καλύτερα το συμφέρον του παιδιού».

Ερωτηθείσα είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι το παιδί στην Κύπρο έχει τώρα κάποιον ανεξάρτητο δικό του συνήγορο τη στιγμή που οι γονείς, ίσως στο πλαίσιο της δικής τους αντιπαλότητας, να μην είναι σε θέση να σκεφτούν ότι πρώτιστη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουν το συμφέρον του παιδιού. Και η παρουσία της Επιτρόπου στη νομική διαδικασία συμβάλλει ακριβώς σε αυτό».

Κληθείσα να αναφερθεί στα κυριότερα προβλήματα που εξέτασε το Γραφείο της Επιτρόπου, η κα Κουρσουμπά είπε ότι «οι τομείς προτεραιοτήτων αφορούσαν τη νεανική παραβατικότητα, όπου είχαμε πάρα πολλά κρούσματα παραβίασης των δικαιωμάτων παιδιών ακόμα και αυτών των λεγόμενων παραβατών, δηλαδή ακόμη και τα ΜΜΕ και οι φορείς που ασχολούνται με αυτά να μην αντιμετωπίζουν το παιδί ως παιδί και σε συνάρτηση με αυτό το σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά. Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τη δική του θέση και της Κυβέρνησης ότι σκοπεύουν να κάνουν ένα πλαίσιο δικαιοσύνης ανηλίκων, ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο από το Γραφείο μου ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που αρχίζει από το στάδιο της πρόληψης».

Πρόσθεσε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα καλύπτει θέματα πρόληψης, τον τρόπο χειρισμού των παιδιών στο σύστημα δικαιοσύνης και την παρέμβαση που αφορά το πώς θα βοηθηθεί το παιδί να παραμείνει ενταγμένο στην κοινωνία.

Άλλοι τομείς που αντιμετώπισε το Γραφείο της Επιτρόπου, είπε η κα Κουρσουμπά, είναι ο τομέας της υγείας, η μεταναστευτική πολιτική, η κοινωνική προστασία των παιδιών και η βία ενάντια στα παιδιά.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αριθμός παραπόνων σε σχέση με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η κα Κουρσουμπά είπε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός παραπόνων γι’ αυτό το θέμα και θέλω να πιστεύω ότι ο λόγος που βγαίνουν στην επιφάνεια περισσότερες αναφορές για το θέμα είναι διότι αισθάνονται οι οικογένειες και τα παιδιά ότι υπάρχουν πλέον θεσμοί που μπορούν να τους στηρίξουν για να βελτιωθεί η κατάσταση για την οικογένεια».

Τέλος, η κα Κουρσουμπά είπε ότι «δεν πρέπει να σταματήσουμε διότι τα παιδιά είναι παιδιά και έχουμε όλοι υποχρέωση να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τους».