2/8/13

Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη Λευκωσία με θέμα:

2 Αυγούστου 2013 

Πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η ανοιχτή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη Λευκωσία με θέμα:
 Διαχείριση των Απόβλητων στην Κύπρο
Μια Πρόταση - Λύση στο πρόβλημα


Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του Τμήματος του για την Διαχείριση των αποβλήτων.

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηπαναγιώτου   τόνισε  ότι η κύρια πρόνοια του περί Αποβλήτων Νόμου Αρ. 185(Ι)/2011 σύμφωνα με το άρθρο 9(1) και (2) είναι η εφαρμογή της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας και διάθεση) λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο για την προώθηση εναλλακτικών δυνατοτήτων, που παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από περιβαλλοντική άποψη.

Τόνισε επίσης ότι η διαλογή στην πηγή και η προώθηση τοπικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι η οικονομικότερη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικότερη προοπτική  και ότι στόχος πρέπει να είναι να οδηγούνται στις μονάδες διαχείρισης  μόνο τα υπολείμματα της διαδικασίας επιλογής στην πηγή.

Επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε : 
«Για να επιτευχθεί  ο στόχος μιας βιώσιμη πολιτική διαχείρισης αποβλήτων χρειάζεται ενημέρωση και συμμετοχή του πολίτη, των τοπικών αρχών, του ιδιωτικού τομέα και βέβαια του κράτους. Η συνεισφορά και η άμεση εμπλοκή του πολίτη αποτελεί την κινητήριο δύναμη ενός συστήματος διαμόρφωσης οικολογικού πολιτισμού που οδηγεί στην συμμετοχικότητα και  στην υιοθέτηση της έννοιας της βιωσιμότητας μέσα από καθημερινές πραχτικές. Το περιβάλλον είναι πολύτιμο όπως και οι φυσικοί πόροι. Τα σκουπίδια είναι φυσικοί πόροι άρα είναι πολύτιμα και ως τέτοια πρέπει να τα διαχειριζόμαστε».